Technische problemen weerhouden SOTO niet

Facebookrssmail

SotoJeff Scott Soto werd in 1965 in Brooklyn, New York geboren. Op 18 jarige leeftijd debuteerde hij als zanger op Yngwie Malmsteen’s debuut album ‘Rising Force’; Een paar maanden later namen ze het album ‘Marching Out’ op. Soto viel op met zijn stijl als typische jaren 80 heavy metal zanger. Nadat hij Yngwie Malmsteen’s band had verlaten was hij te bewonderen in vele andere bands waaronder Talisman, Axel Rudi Pell, Soul Sirkus en Journey. Ook was hij zanger in The Queen Extravanga (de officiële Queen Tribute Show) en leende hij zijn stem aan de fictieve band Dragon Steel in de film ‘Rock Star’.

Soto nam verschillende solo EP’s en CD’s op tijdens zijn carrière. Die gingen vooral in de richting van de AOR, pop en rock met een soft randje. In 2014 begon hij zijn huidige band SOTO waarbij een heavy stijl voor ogen had zoals vroeger bij Yngwie Malmsteen, Talisman en Axel Rudi Pell. In 2015 bracht hij onder de SOTO vlag ‘Inside The Vertigo’ uit. Vorig jaar werd deze gevolgd door het 2e album ‘DiVak’.

SOTO deed de afgelopen week Engeland en Schotland aan. Vandaag is de start van het Europese gedeelte van zijn tournee die hier in Nederland van start gaat, in de Boerderij in Zoetermeer. MarysCreek, afkomstig uit Zweden, opent de avond. Het vijftal uit Scandinavië speelt hardrock zoals veel Zweedse bands doen. Moderne melodieuze rock met catchy zangpartijen. Ze draaien al een tijd mee want hun debuutalbum ‘Some Kind of Hate’ dateert al weer van tien jaar geleden. Vorig jaar kwam pas de opvolger uit. Die draagt de titel ‘Infinity’. MarysCreek laat in Zoetermeer zien dat het een aardige rock band is die ondanks dat ze lekker staan te rocken niet helemaal overtuigt. Er is geen echte klik met het weinige publiek in de zaal. Toch spelen de Scandinaviërs niet onverdienstelijk.

De 2e support act is Vanadine. Dit viertal uit Zwitserland laat no nonsense power rock horen in het straatje van AC/DC. Vanadine dat al een jaartje of vijf aan de weg timmert bracht in 2014 het album ‘Liar’ uit. Ze laten vanavond zien dat ze een echte live act zijn. Vooral zanger Mitch Michel is een uitstekende frontman die het publiek lekker weet op te zwepen. De zaal is inmiddels voor ongeveer de helft gevuld en in de juiste stemming gebracht voor de hoofd-act.

Het zat Jeff Scott Soto en zijn band niet mee vandaag. Na hun show in London mistten ze hun overtocht met de ferry. Daarom kwamen ze een paar uur later aan dan gepland en moesten de show doen met het nodige slaaptekort. Na een leuke, door ‘Diamond’ David Lee Roth ingesproken, humoristische intro tape stapelen de technische problemen zich op. In het openingsnummer ‘Freakshow’ zijn er serieuze problemen met de draadloze microfoons. Jeff moet zich behelpen met de microfoon van bassist David Z. Ook in de 2e song gaat het nog niet vlekkeloos met de microfoon van de zanger. Het probleem wordt opgelost, maar later in de show volgen nog enkele kleine niet voorziene ongemakken met de microfoon. Ook breekt er een snaar van basgitarist David Z en later in de set weigert de gitaar van BJ ook nog eens dienst.

Soto

 

Ondanks alle technische problemen laat Jeff Scott Soto zich niet uit het veld slaan. Met de nodige grappen zet hij zich er professioneel overheen. Hij heeft een geweldige interactie met het publiek en laat horen nog steeds over een gouden strot te beschikken. Zo wordt het toch een erg indrukwekkend optreden voor een zaal die slechts net voor de helft is gevuld. Het geeft aan dat Jeff Scott Soto ondanks alle lovende kritieken in het verleden nooit echt bij het grote publiek bekend is geworden. Dat is jammer, want Soto is een sterke charismatische frontman die volledig overtuigt vanavond.

De focus van Jeff is helemaal gericht op zijn nieuwe band SOTO. Vandaar dat zijn oude solo albums niet aan de beurt komen vanavond. Het materiaal in het eerste deel van de set bestaat bijna uitsluitend uit songs van de beide SOTO cd’s. Alleen ’21st Century / Colour My XTC’ is van langer geleden. Hij heeft een stel goede muzikanten om zich heen verzameld en samen rocken ze de pannen van het dak. De songs van SOTO zitten sterk in elkaar en vooral de nummers van het laatste album komen aan bod. Met ondermeer ‘Cyber Masquerade’, ‘Suckerpunch’ en ‘Unblame’ geven de heren rockend en groovend hun visitiekaartje af. Nadat halverwege de set al de Steel Dragon cover ‘Livin’ the Life’ aan bod komt is aan het eind ruimte voor meer coversongs.

Eerst is er de verrassende Michael Jackson cover ‘Give in to Me’ die prima wordt vertolkt. Daarna is het tot genoegen van de fans tijd voor klassiekers van Talisman (‘Tears in the Sky’ en ‘I’ll Be Waiting’) en Yngwie Malmsteen’s Rising Force (‘I am a Viking’ en ‘I’ll See the Light Tonight’). Tussendoor mag Jorge Salán ook nog zijn eigen instrumentale song ‘Risk’ laten horen. Ook deze gitarist die afkomstig is uit Madrid laat vanavond een hele sterke indruk achter. Bassist David Z krijgt ook een solo spot waarin hij Michael Jackson nog een keer uit de kast haalt en ook een stukje van Journey speelt.

In de toegift laat drummer Edu Cominato eerst het publiek meebrullen op ritmes van Twisted Sister, Iron Maiden en Kiss voordat Jeff Scott Soto een luidruchtige fan het podium opsleept en vervolgens ook beide support acts MarysCreek en Vanadine erbij haalt. Samen maken ze er een feestje van bij het laatste nummer ‘Stand Up’. Een perfecte afsluiter van een zeer geslaagde avond.

Foto’s (c) Frans van Arkel

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ