Avondje Anthrax smaakt naar meer in Tivoli Vredenburg

Facebookrssmail

“The big Four” doen in 2017 allen Europa aan, Metallica koos er voor de shows alleen in Kopenhagen te doen, in juni staat Slayer in 013 en in augustus is ook Megadeth te gast in 013. Zondagavond, 19 februari, staat Anthrax in het Utrechtse Tivoli Vredenburg voor “An evening with Anthrax” waarbij de band het volledige album ‘Among The Living’ ten gehore brengt. Opener van de avond is de metal band The Raven Age.

De zaal is nog maar matig gevuld wanneer The Raven Age het podium opkomt. De band is opgericht in 2009 door Dan Wright en George Harris, de zoon van de Iron Maiden-bassist Steve Harris. In 2014 brachten ze hun eerste gelijknamige EP uit. Eind vorig jaar verscheen de eerste full-length ‘Darkness Will Rise’. De band was al eerder de opener voor Iron Maiden tijdens ‘The Book of Souls World Tour’ in 2016 en mag nu dus openen voor Anthrax. Of dit alles op basis van kwaliteit is mag men zich serieus afvragen, de band brengt een melodieuze rock variant waarbij zanger Michael Burrough met zijn ietwat nasale, en vooral saaie stemgeluid de bekende zwakke schakel is. Nummers als ‘Promised Land’ of ‘Salem’s Fate’ klinken wat populair. De mannen brengen een energieke show maar weten het publiek niet of nauwelijks te overtuigen. Zo blijkt maar dat een beroemde vader nog geen garantie is voor succes, wellicht dat de band beter tot zijn recht komt in een andere, kleinere setting.

Anthrax heeft in de afgelopen jaren shows met een wisselend succes gebracht en het is dan altijd weer afwachten wat het ons brengt. De ingrediënten zijn in ieder geval dik in orde, de mannen uit Yonkers, New York spelen de derde langspeler, ‘Among the Living’ uit 1987, in zijn geheel en dat belooft wat voor de oude thrashers in de zaal. Een zaal die overigens na afloop van het voorprogramma vliegensvlug volloopt en bijna het predikaat uitverkocht mag dragen. Het eerste deel van de set bestaat uit ander materiaal, zo begint Anthrax met de ‘Spreading the Disease’ nummers ‘A.I.R’, ‘Madhouse’ en ‘Medusa’ slechts eenmaal onderbroken door nieuwkomer ‘Evil Twin’. De trend is gezet, het dak gaat er vandaag af en het publiek geniet van de oude krakers welke met enthousiasme door Scott Ian en zijn kornuiten worden gebracht. ‘Be All End All’ is het laatste nummer voor de pauze en deze pauze geeft de mannen op het podium en het publiek de tijd om even op adem te komen.

Na de pauze is het tijd voor ‘Among the Living’ en het is vermakelijk te zien hoe de 56 jarige Joey Belladonna als een jonge hond over het podium rent tijdens ‘Caught in a Mosh’. Bij de show van vanavond wordt de drumpartijen weer eens gedaan door Charlie Benante die zich vanwege een chronische handblessure later deze maand weer laat vervangen door Jon Dette. Charlie’s neef en bassist Frank Bello plukt de dikke snaren en is duidelijk aanwezig, anders is dit voor gitarist Jonathan Donais die veelal in de schaduw vertoeft. Jonathan krijgt zijn momentje van aandacht tijdens de gitaarsolo die hij mag spelen en Anthrax dendert door en sluit af met de klassieke Trust cover ‘Anti-Social’. Anthrax speelt een heerlijk set en zet een prima show neer en alle bezoekers konden tevreden huiswaarts keren. Nou niet alle bezoekers, zij die niet gerold waren van hun telefoon want er was weer eens een groep criminelen actief in Tivoli. Criminelen die ondanks de inzet van de beveiligers en politie vooralsnog vrijuit gaan….

Foto’s (C) Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ