Navarone en Doornroosje: een “match made in heaven”

Facebookrssmail

Navarone gaat als een speer. Niet alleen won de band bijna als eerste band ter wereld The Voice. Hun coach Anouk nodigde hen uit als special guest tijdens haar shows in de Ziggo Dome in mei. Tussendoor bracht Navarone ook nog haar vierde studio album uit: ‘Salvo’ en dit seizoen speelde Navarone festivalweides plat in binnen- en buitenland. Voor velen zou dit voldoende zijn om het even wat rustiger aan te doen. Niet voor Navarone. Direct na het festivalseizoen dook de band het clubcircuit in met haar ‘Mixing it Up’ tour. Tijdens deze tour neemt Navarone het publiek mee op een reis langs hun favoriete liedjes uit hun eigen oeuvre maar ook covers samen met verschillende gasten op het podium. De tour was op een enkele show na al weken van tevoren uitverkocht. De show in Doornroosje al binnen 4 uur zodat er nog een extra avond ingelast moest worden, die ook weer in een mum van tijd uitverkocht raakte.

3000 Pieces

Tijdens deze tour geeft Navarone de ruimte aan jong talent om voor een groot publiek op te treden. Tijdens de shows in Doornroosje valt de eer te beurt aan 3000 Pieces. Een cross-over band uit Nijmegen. Het in 2017 opgerichte 3000 Pieces combineert rap, funk, hiphop, reggae en rock in een eigen mix. De band noemt the Urban Dance Squad, Bruno Mars en the Red Hot Chili Peppers als belangrijke inspiratiebronnen.

Op het podium van Doornroosje vallen vooral het enthousiasme en de energie van de band op. Blikvangers zijn de twee vocalisten: Tosca Leeflang en Paolo De Bonis Jr. Paolo levert voornamelijk de raps terwijl Tosca meer de gezongen stukken voor haar rekening neemt. Vanaf de eerste riff is funk het hoofdingrediënt van de dansbare stoofpot die 3000 Pieces serveert.

Drumster Zoë en bassist Misha leggen het groovy fundament waarover gitarist Clyde zijn soulvolle dan wel funky gitaarlicks heen legt. Hoogtepunt van de show is recente single ‘Soft Soap’ die dansbaarheid koppelt aan inventieve vocale interactie tussen Tosca en Paolo.

Navarone

Als het zaallicht langzaam dooft klinkt een moderne versie van de klassieker ‘These Boots Are Made for Walking’ en de band betreedt het podium. Wat gelijk opvalt is dat het instrumentarium uitgebreid is ten opzichte van reguliere Navarone shows. We zien keyboards en saxofoons naast het drumstel en batterijen aan gitaar- en basversterkers die normaal het podium bevolken. Vanaf het begin zien we een nieuw gezicht op het podium, meesterkeyboardspeler Len van de Laak vergezelt Navarone gedurende de ‘Mixing It Up’ tour en het klinkt vanaf het begin alsof hij er altijd bij geweest is. Navarone opent met hun voor ‘The Voice’ geschreven single ‘Perfect Design’ gepassioneerd en vol energie, zoals we van de band gewend zijn. Daarna dendert de band door met het ronkende ‘The Strong Survive’. Het funky ‘Smash ’n Grab It’ waarin Bram’s bas de hoofdrol speelt is een van die pareltjes die recent niet vaak de setlist haalde. ‘The Red Queen Effect’ van Navarone’s debuutalbum is een Navarone klassieker die waarschijnlijk elke show gespeeld wordt en die ook nooit verveelt met haar knallende riff en soulvolle zang. Maar Navarone zou vanavond niet alleen eigen nummers spelen. Queen’s ‘Somebody to Love’ is dan een voor de hand liggende keuze. Merijn en Kees trekken met the Dutch Queen Tribute volle zalen. Voor Doornroosje is het een feest der herkenning en van voor naar achteren wordt de tekst meegezongen. Voor de volgende cover roept Navarone de hulp in van een collega Voice finalist: Patricia van Haastrecht. Samen met Kees en Merijn zingt zij ‘Gimme Shelter’ van de Rolling Stones. Met de groovende riffs van ‘Snake’ gaat het tempo weer flink omhoog.

Met Gerry Rafferty’s ‘Baker Street’ treedt Navarone een stuk buiten haar comfortzone, met Robbert van Asseldonk’s saxofoon in de hoofdrol toont Navarone haar veelzijdigheid. Een van de allereerste liedjes, nog uit de Overthrow tijd, ‘December’ krijgt vanavond een stijlvolle akoestische uitvoering. Maar het kan nog ingetogener, een van de favorieten van Merijn’s vader, de traditional ‘Swing Low, Sweet Chariot’ wordt a capella gezongen, met Bram op een broccoli-microfoon. Met ‘Shine On You Crazy Diamond’ laat Navarone zien waar onder meer haar inspiratie vandaan komt, met Kees’ gitaar en Robert’s sax in de hoofdrollen groeit deze ode aan Pink Floyd uit tot een van de hoogtepunten van de avond. ‘Another Way’ is een Navarone nummer, maar heeft ook een echo van Michael Jackson in zich.  Nog meer covers en nog meer gasten. Eigenaar Maarten Rooijakkers van café Dollar$ zo’n beetje Navarone’s stamkroeg versterkt Navarone met zijn contrabas voor een good old fashioned rock & roll medley. Op een gegeven moment doet Kees een solo staand op de contrabas. Zo’n avond is het. Dé cover van de avond is ‘Whole Lotta Love’, de klassieker van Led Zeppelin en misschien wel een miljoen keer gecoverd. Bij Navarone klopt alles, de drive, de energie, de gitaren, Merijn’s stem en dan die onmetelijke spelvreugde die van de mannen afspat. Met het bloedmooie en intense ‘Free Together’ eindigt de reguliere set.

De toegift opent vol bombast met de tweede Queen cover van de avond: ‘The Show Must Go On’. Een Navarone show is niet compleet zonder de meezinger ‘Wander’ en de energieke afsluiter ‘Lonely Nights’.

De show in Doornroosje voelt als een feestje dat Navarone voor haar fans houdt. Lekker samen muziek maken, de liedjes spelen die je het leukst vindt, fijn samen zingen. Als je dat zo uitbundig en toch zo muzikaal weet te doen dan ben je als band klaar voor een volgende stap.

Archieffoto (c) Jeroen Schortemeijer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ