Sinister overtuigt met nieuw materiaal op CD release party

Facebookrssmail

We schrijven zaterdag 18 februari. Op het programma staat de CD release party van de Nederlandse death metal giganten Sinister die vandaag hun 12de CD, ‘Syncretism’, feestelijk onder de aandacht brengen in het Amstelveense P60. Ter ondersteuning van dit feest krijgt Sinister gezelschap van de Haarlemse band Spartan en het eveneens Noord Hollandse Dauthuz die het publiek mogen opwarmen.

Het Haarlemse Spartan deed ruim een jaar geleden het Amstelveense P60 aan voor hun eigen release party. Destijds werd de debuut CD ‘The Fall of Olympus’ onder de aandacht gebracht. Spartan speelt een melodieuze death metal variant en heeft, met het death metal geweld dat vanavond op het programma staat, het meest “gangbare” geluid. Onder aanvoering van zanger Jeffrey Rademakers krijgen we een zestal nummers op ons afgevuurd van diezelfde debuut CD. Hoewel de zaal nog niet volledig gevuld is brengt Spartan de nummers met veel energie en zit het met de podium presentatie wel goed. Met vermakelijke nummers als ‘Age of Man’, ‘Immortal’ en ‘Elysium’ weet Spartan de aandacht van de bezoekers te trekken en doceert het een lesje in Griekse mythologie.

Dauthuz is een nog jonge death metal uit Noord Holland en heeft met de gelijknamige EP in 2016 een nog beperkte discografie. Daar komt binnenkort verandering in daar dit jaar de debuut CD zal verschijnen. Een eerste glimp hebben we al kunnen opvangen met de video voor het nummer ‘Dying Breed’, met de gastvocalen van Izegrim’s Marloes, welke onlangs verscheen. Behalve wat nieuwe nummers als ‘Dying Breed’ speelt de band nummers van de EP en wat direct opvalt is de nieuwe zanger in Manoloxx welke de zang op eigen wijze invult en hiermee de “oudjes” een nieuw leven geeft. Vlekkeloos gaat de show niet, het samenspel met de nieuwe drummer Nick de Vet levert wat schoonheid foutjes op, maar wat wel duidelijk wordt is de potentie die de band heeft. Het publiek geniet van de old school death metal van Dauthuz, de band is de perfecte opwarmer voor Sinister. Dauthuz is duidelijk een stap verder met de nieuwe frontman Manoloxx en drumbeest Nick, het wachten is op de debuut CD.

Wanneer we kijken naar de complete line-up van Sinister dan zien we een waslijst aan muziekanten die onderdeel hebben uitgemaakt van Neerlands bekendste death metal band. De verwachting was dat de line-up zich zou stabiliseren na de release van de cover CD ‘Dark Memorials’ maar dat bleek een utopie. In 2016 mochten we twee nieuwe bandleden verwelkomen in gitarist Ricardo Falcon en bassist Ghislain van der Stel. Aad Kloosterwaard is de stabiele factor in de band als enig origineel bandlid en sinds 2011 zijn drummachine Toep Duin en gitarist Dennis Hartog niet meer weg te denken uit de huidige line-up. ‘Syncretism’ is de nieuwe plaat van Sinister en de reden van deze show in P60. Sinister begint met ouder materiaal en nummers als ‘The Grey Massacre’, ‘Blood Ecstacy’ en het nummer van de debuutplaat ‘Epoch of Denial’ uit 1700, aldus zanger Aad Kloosterwaard.

Een soundscape luidt het nieuwe tijdperk van Sinister in en ‘Neurophobic’ is de eerste nieuweling die we te horen krijgen. Opvallend is het nieuwe geluid van de band. De brute death metal is intact gebleven, de inbreng van Carsten Altena van The Monolith Deathcult brengt met zijn keyboard partijen een geheel eigentijdse bijdrage aan de songs. De nieuwe nummers die volgen: ‘Convulsions Of Christ’, ‘Rite Of The Blood Eagle’ en ‘The Canonical Rights’ overtuigen en gaan er in als zoete koek en het publiek in P60 geniet. Sinister grijpt weer terug naar ouder materiaal en sluit af met ‘The Carnage Ending’ en toegift ‘Unheavenly Domain. Een super strakke death metal show, Sinister is met ‘Syncretism‘ klaar voor de toekomst.

Leuke bijkomstigheid was dat de brouwmeesters van Happy Face voor de gelegenheid een origineel Sinister bier gebrouwen hadden. Wellicht overbodig te vermelden, het donkere gerstenat was aan het einde van de avond uitverkocht.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ