Een voor Een – kleinschalig, gezellig maar vooral leuk

Facebookrssmail

Ze zijn er gelukkig nog, rockliefhebbers die niet bij de pakken neerzitten bij de overvloed aan hiphop, dance en singer-songwriters die het muzieklandschap lijken te hebben overgenomen. In Boekel is er een club die de uitdaging aanneemt en dan maar zelf een rockfestival organiseert. In de achtertuin van een van de vaders van de club. Gewoon omdat het kan. In 2017 werd de eerste editie met behulp van crowdfunding georganiseerd, nu, in 2019 zijn we aanbeland bij de derde editie en wordt Een voor Een langzaam volwassen. Gebleven zijn de kleinschaligheid en de do-it-yourself mentaliteit, maar de organisatie is strak en alles lijkt op rolletjes te lopen. Mond op mond reclame heeft zijn doel bereikt, het terrein aan de Bovenstehuis in het buitengebied van Boekel is vanaf de opening om 1 voor 8 gezellig gevuld. Heel rockminnend Boekel en omstreken lijkt te zijn uitgelopen.

Fatburger

Fatburger is de naam van de openingband. Fatburger’s muziek voldoet perfect aan wat de naam belooft: Vet, in your face met een stevige bite. Het vijftal uit Boekel en omstreken speelt een thuiswedstrijd en geniet zichtbaar van de show in de sfeervolle achtertuin. Fatburger speelt covers  uit 6 decennia rock ’n roll. AC/DC en Jimi Hendrix worden afgewisseld met Triggerfinger en Queens of the Stone Age en alles daar tussenin. Fatburger speelt met respect voor het origineel, maar het Fatburger DNA schijnt door in ieder gespeeld nummer. Fatburger sluit af met een energieke uitvoering van Rage Against the Machine’s ‘Killing Iin the Name Of’, de uiltieme opwarmer voor wat nog gaat komen de rest van de avond.

Lokotov Mocktail

Drie jongemannen uit Best, die naast hun voorliefde voor role playing games ook een liefde voor rockmuziek blijken te delen. De band trad in 2018 voor het eerst op, maar heeft in haar jonge bestaan een gevarieerde live set opgebouwd. De heren hebben alle drie een andere muzikale achtergrond. Drummer Tom speelde met name jazz en funk, terwijl gitarist Daan een metalachtergrond heeft. Lokotov Mocktail mixt muziekstijlen tot hun eigen speciale “Lokotov Mocktail”.

Aan het begin van de show op het Een voor Een podium lijken de zenuwen de jonge band een weinig parten te spelen, maar als de band serieus gas geeft werpt ook zanger Danny de schroom van zich af en komt zijn meeslepende stem beter tot zijn recht. Het publiek merkt dat er iets gebeurt op het podium en schuift langzaam maar zeker naar voren. Naarmate de show vordert lijkt het alsof de bassen zwaarder ronken, de drums harder knallen en de riffs steviger bijten. Als de laatste tonen van ‘the Worrier’ wegsterven heeft Lokotov Mocktail Een voor Een stevig in haar greep.

Mooon

Tijdens een verbouwing ontdekten de broers Tom en Gijs de Jong hun vader’s platencollectie in de garage van hun ouderlijk huis, nadat de broertjes hadden kennisgemaakt met de muziek van onder meer the Rolling Stones, the Beatles en Led Zeppelin besloten ze dat ze een band zouden beginnen. Al snel kregen ze steun van hun neef Timo en begon een tijd van oefenen, oefenen, oefenen…. In 2017 brengt Mooon haar debuutalbum uit dat zowel door critici als muziekliefhebbers met gejuich werd ontvangen.

Op het podium van Een voor Een bewijst Mooon dat haar geduchte live reputatie meer dan terecht is. Vanaf de eerste riff van ‘Too Cool for Skool’ grijpt Mooon het publiek op de Boekelse festivalweide resoluut bij de strot. Mooon’s muziek is stevig in de jaren 60 geworteld met garagerock, surf en britpop als referentiepunten, maar tegelijkertijd is Mooon ongrijpbaar en eigenzinnig en heeft de band een eigen onvervreemdbaar geluid. Hoogtepunt van de show is het meeslepende ‘She Makes Me Feel’ dat Een voor Een massaal aan het dansen zet. De energie, de opzwepende riffs en de koortjes maken dat niemand stil kan blijven staan. In de toegift slaat de meligheid toe in een geïmproviseerde versie van ‘Dancing in the streets’ waar wereldsteden als Moscow en New York vervangen worden door Boekel en Aarle-Rixtel. Een voor Een geniet en het feest nog even door. Met een kleurrijke vuurpijl wordt een geslaagde derde editie van Een voor Een afgesloten. En zeg nou zelf, op welk festival loopt er nog een ober rond die de biertjes persoonlijk bij je komt bezorgen….

fotografie: (c) Een voor Een

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ