Jack Russells’s Great White – He Saw It Coming

Facebookrssmail

Great White is een amerikaanse rock band die in 1977 ontstond in Los Angeles. De band was erg poulair in de jaren tachtig en negentig. Jack Russell was de frontman gedurende een groot deel van deze epische periode. Na een aantal come backs met de oorspronkelijke band was het in 2009 tijd om officiël afscheid te nemen en zijn eigen weg te vervolgen. Jack Russell tourde verder met zijn eigen versie van Great White. De band bestaat niet uit de minste muzikanten met Tony Montana (ex Great White) op gitaar en toetsen, Robby Lochner (Fight) op gitaar, Dicki Fliszar (Bruce Dickinson) op drums, Dan MctNay ( Montrose) op bas kunnen we toch wel spreken van een super line up. Het doel van deze superband; “een krachtig geluid laten horen, en oude glorie terug brengen”.

‘He Saw It Comin’ gaat van start met ‘Sign Of The Times’. Direct wordt je terug geslingerd in de tijd. De 80’s herleven tijdens dit nummer. Het bestaat uit relatief simpele rock met een rauw randje. Jack Russell heeft nog steeds een goede stem, al blijft het geheel wel erg braaf. ‘She Moves Me’ klinkt een stuk spannender. In de intro komt bassist Dan McNay meer op de voorgrond. Dit in combinatie met een rustiger tempo geeft het nummer een beetje baldadige vibe. De spanning van ‘She Moves Me’ wordt ook geprobeerd over te brengen in ‘Love Don’t Live Here’. Echter is dit wat betrefd thema een nummer wat we al duizende keren hebben gehoord. Het boehoehoe je hebt me hart gebroken en nu ben ik boos kennen we allemaal wel. Het wordt ook gebracht met een zoetsappige melodie die dagelijks hoorbaar is op de radio en is daarmee weinig origineel.

‘My Addiction’ opent daar in tegen met spannende bas en gitaar lijnen. De vocalen van Jack Russell klinken rauwer en meer dreigend. Dit rauwe geluid maakt het voor het eerst op dit album echt intressant. Het nummer is afwisselend en precies de juiste aanvulling op een album wat tot dusver redelijk was maar nog niet spectaculair. De gitaarsolo’s zijn vol overtuiging en passen uitstekend binnen de dreigengde sfeer. Dit is een lekker rauw nummer. Helaas wordt een topnummer als ‘My Addiction’ opgevolgt door een zoetsappige accoustische ballad getiteld ‘Anything For You’. Zelfs de titel heeft niks orgineels en is al door vele bands is gebruikt. We hebben hier te maken met een dertien in dozijn ballad die zelfs de meest gevoelige luisteraar onder ons waarschijnlijk niet weet te raken. Dit omdat het een constante herhaling is van tekst maar ook van een concept wat door de jaren heen helemaal uitgekleed is totdat er niks meer dan leegte overbleef, hetgeen wat je met je gevoelige ballad nou net niet wil overbrengen.

‘He Saw It Coming’ begint dan weer met gebruik van een hoop samples, wat de opening verhalend in ieder geval leuk maakt. De gitaren in combinatie met de toetsen komen sterk over. De opbouw is leuk gedaan. Ook de vocalen hebben weer net dat rauwe randje wat het lekker doet klinken. De stukken met samenzang en tempowisselingen zijn leuk gedaan. Het rauwe rock randje komt ook goed naar voren in ‘Blame It On The Night’. Ondanks dat het nummer uit relatief simpele rock bestaat heeft het wel een leuke rauwe vibe. Met een smerig lange gitaarsolo die nog net wat extra weet te brengen. Het album eindigt met ‘Godspeed’. Vraag me niet waarom. Dit nummer hadden ze er beter helemaal niet op kunnen zetten. Alsof er nog niet genoeg zoetsappigheid ten gehore was gebracht, komt de band nu met een 50’s achtig nummer met samenzang die anno deze tijd alleen nog geaccepteerd wordt van Duitse coverbands als The Baseballs. Gewoon niet doen.

Jack Russell’s Great White weet met dit album niet echt te overtuigen. Als we kijken naar de potentie in de line up van deze band, mag er een stuk meer verwacht worden. Ongetwijfeld zal ‘He Saw It Coming’ redelijk verkopen, ook door de reputatie van Great White en frontman Jack Russell. Muzikaal gezien is het simpelweg allemaal al een keer gedaan en zijn het nummers als ‘My Addiction’, ‘He Saw It Coming’ en ‘Blame It On The Night’ die het nog enigsinds de moeite maken om naar te luisteren.

(60/100, Frontiers)

Tracklist:
• Sign Of The Time
• She Moves Me
• Crazy
• Love Don’t Live Here
• My Addiction
• Anything For You
• He Saw It Coming
• Don’t Let Me Go
• Spy vs Spy
• Blame It On The Night
• Godspeed

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ