U.D.O. – Touchdown

Facebookrssmail

U.D.O. is de band van Udo Dirkschneider die we natuurlijk allemaal kennen van de Duitse hardrockband Accept. In 1987 verlaat hij deze band en richt hij U.D.O. op. ‘Touchdown’ is inmiddels het 18e studioalbum en dan laat ik voor het gemak de livealbums en singles maar even achterwege. Al heeft de beste man al de respectabele leeftijd van 71 jaar bereikt, een gebrek aan productiviteit kan hem niet ontzegd worden.

Meest opvallende aan dit album is de terugkeer van voormalig Accept bassist Peter Baltes die de plaats inneemt van Tilen Hudrap. Achter het drumstel zit zoon Sven en het puike gitaarwerk wordt verzorgd door Dee Dammers en Andrey Smirnov. Kan U.D.O. verrassen met dit nieuwe album ‘Touchdown’? Het album klinkt in ieder geval verrassend fris en is zeker het beste album wat de band aflevert sinds jaren. Ik had alleen met de terugkeer van Peter Baltes die destijds Accept verliet omdat hij de muziek te repetitief vond gehoopt op iets andere wat avontuurlijkere muziek. Helaas hoor ik daar weinig van terug.

Het is nog steeds Duitse degelijkheid troef zoaks we die nu al ruim 40 jaar van de zanger kennen. Misschien op een volgend album waarop er meer ruimte komt voor Baltes muzikale inbreng. De nummers op ‘Touchdown’ kunnen grofweg ingedeeld worden in 3 categorieën. Snelle Heavy Metalnummers als ‘The Betrayer’, ‘Better Start To Run’, ‘Touchdown’ (waarop violist Stefan Pintev meespeelt als gastmuzikant) en ‘Isolation Man’. Midtempo nummers als ‘Living Hell’ en ‘Punchline’ en de meezing anthems met positieve boodschap zoals te horen op ‘Fight For The Right’,’Forever Free’ en ‘Heroes Of Freedom’.

De snellere nummers bevallen me persoonlijk het best. Uit de categorie midtemponummers kies ik voor ‘Punchline’ en van de meezinganthems wil ik ‘Fight For The Right’ met lekker klassiek gitaarwerk zoals we dat ook horen op bijvoorbeeld het Accept nummer ‘Metal Heart’ en ‘Heroes Of Freedom’ met een geweldig gitaarriffje a la Prong wat swingt als de spreekwoordelijke tiet en in je hoofd blijft zitten om er voorlopig niet meer uit te gaan.

Het geluid van ‘Touchdown’ is dik in orde met een heldere, open productie waarin alle instrumenten en zang de ruimte krijgen die ze verdienen. U.D.O. scoort met ‘Touchdown’ geen touchdown maar zeker wel een degelijke Drop Goal om in de rugbysport te blijven. (71/100) (Atomic Fire Records)

Track List

1 Isolation Man (4:52)

2 The Flood (4:05)

3 The Double Dealer’s Club (3:34)

4 Fight For The Right (4:47)

5 Forever Free (4:23)

6 Punchline (4:07)

7 Sad Man’s Show (3:51)

8 The Betrayer (4:05)

9 Heroes Of Freedom (3:45)

10 Better Start To Run (4:18)

11 The Battle Understood (4:07)

12 Living Hell (4:04)

13 Touchdown (4:05)

Line Up

Udo Dirkschneider – Vocals

Sven Dirkschneider – Drums

Peter Baltes – Bass

Andrey Smirnov – Guitars

Dee Dammers – Guitars 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ