Damnation Plan – Reality Illusion

Facebookrssmail

Het tweede album van Damnation Plan, met de dualistische titel ‘Reality Illusion’, is op 10 maart uitgekomen, vier jaar nadat hun eerste album, ‘The Wakening’, het levenslicht zag. Destijds werd ‘The Wakening’ met gemengde gevoelens ontvangen. Lang niet iedereen die het genre een warm hart toedraagt was enthousiast over wat de heren hadden afgeleverd.

De zevenkoppige formatie uit Espoo, Finland, maakt al sinds 2004 melodische death metal die met regelmaat symfonische elementen bevat en uitstapjes maakt richting de metalcore. Niks mis mee zou je zeggen. Hun muziek heeft strakke lijnen en is tot in de puntjes uitgewerkt en uitgevoerd. Ook niets mis mee, toch ? Maar het feit dat het allemaal strak (misschien wat tè strak ?) in elkaar zit is meteen ook een gevaar. Hier en daar kunnen de tracks saai en eentonig overkomen en daar hebben met name met de twee zangers last van. Daar waar bij veel zangers in het ruigere genre de passie van de teksten en de manier waarop er gezongen wordt afdruipt, is het hier allemaal wat vlak. Aan bepaalde tracks lijkt geen einde te komen en die hadden best wat korter gekund. Aan de positieve kant is het merendeel van de nummers behoorlijk opzwepend.

Maar het oordeel over ‘Reality Illusion’ is desalniettemin niet alleen maar negatief, integendeel ! De Finnen hebben in de afgelopen vier jaren hard gewerkt om kwalitatief goed werk af te leveren en dat is zeker gelukt. Vooral de gitaren krijgen goed de ruimte om heerlijke meeslepende melodieën neer te zetten. Regelmatig gunnen zij ook de drums een plaats op de voorgrond. De drummer trakteert de luisteraar op fantastisch staaltje drumtechniek.

Best een goed album dus, maar waarschijnlijk zullen de meningen over dit meest recente geesteskind van Damnation Plan wederom verdeeld zijn. Vanaf 10 maart kan je je eigen oordeel vormen. Veel luisterplezier gewenst !

(70/100, Inverse Records)

Tracklist:
1. Intro 01:03 instrumental
2. Beyond These Walls 04:34
3. Rulers of Truth 06:23
4. Rise of the Messenger 05:19
5. Blinded Faith 04:25
6. The Empowerment 02:28 instrumental
7. Maze of Despair 04:53
8. Iron Curtain Falls 05:02
9. Reality Illusion 06:33
10. A Chapter in Greed 01:54
11. The Final Destination 08:26
12. Don’t Talk to Strangers (Dio cover) 05:17

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ