Pride Of Lions – Fearless

Facebookrssmail

In 2003 ontstond in Amerika de band Pride Of Lions. Met Jim Peterik (ex-Survivor) op gitaar wordt al snel duidelijk dat het hier gaat om een band die inspriratie put uit de jaren ’80. Fans hebben enige tijd moeten wachten op nieuw materiaal van de band, het immers al 5 jaar geleden dat voorganger ‘Immortal’ uit kwam. Maar nu zijn ze terug met hun vijfde album ‘Fearless’.

Er wordt afgetrapt met ‘All I See Is You’. De jaren tachtig typische radio rock knalt door de speakers. Het is een vrolijk feel good nummer. Zanger Toby Hitchcock lijkt nauwelijks moeite te hebben met de zanglijnen en de uithalen zijn dan ook uiterst zuiver. Het tempo neemt af in ‘The Tell’. In de opening is het de solo gitaar die opvalt. Jim Peterik is zijn kunstje nog niet verleerd en neemt in de rest van het nummer ook een duidelijke rol op zich met subtiele gitaarsolo’s. Al met al is het een redelijk vlak nummer, die je de jaren tachtig doet herleven. In ‘Silent Music’ is eigenlijk het zelfde rustige ritme hoorbaar als in ‘The Tell’. Het is mooie rustige rock. Het geluid is vol, de zang is zuiver, de gitaarsolo’s zijn meeslepend en toch mist er iets. Het is allemaal al gedaan en het lijkt allemaal braaf en binnen de accpetabele grens van radio rock te blijven.

Maar dan is daar ‘Fearless’ wat toch echt een stuk rauwer en meer up tempo begint. Het gitaarwerk in de opening is echt tof gedaan. Het heeft een rauw randje en toch ook meeslepende solo’s. De tekst spreekt helaas niet echt ot de verbeelding en bands als Iron Maiden snijden dit soort thema’s toch vaker op een meer verbeelde manier aan. Maar er zit eindelijk wat leven in het album, wat tot dusver erg braaf was.
Helaas durven de trotse leeuwen dit niet vast te houden en wordt een leuk nummer afgewisseld met een erg zoetsappige ballad als ‘Everlasting Love’. In de opening is de balans tussen de toesten en de zuivere vocalen van Toby Hitchcock prima gedaan. Sterker nog aan de hele productie valt eigenlijk weinig op te merken, behalve dat het de zoveelste dertien in een dozijn ballad is van een melodieuze rockband. De gitaarsolo spreekt uiteraard tot de verbeelding, maar dat mogen we dan ook wel verwachten van een gitarist met een biografie als Jim Peterik, en ook dit of iets vergelijkbaars zal hij ongtwijfeld eerder in zijn loopbaan gespeeld hebben.

Gelukkig komen we later op het album ‘Rising Up’ tegen. Dit nummer opent lekker rockend met toffe gitaren en lekker drumwerk. Het nummer kent meer kracht en ook de vocalen komen hierdoor goed tot hun recht. Deze energie hadden ze eerder mogen laten horen. ‘The Silence Says It All’ begint dan weer voorspelbaar en rustig. Het nummer kent een opbouw met een vrolijke versnelling. De contradictie met de tekst is enorm. Vrolijk zingen over het beeindigen van een relatie is weliswaar origineel, maar ook ongeloofwaardig. Het laatste nummer van het album is ‘Unmaking The Mystery’. De thematiek van het nummer is direct duidelijk. Het gaat over avonturen, opgroeien en zoektochten naar het mysterieuze. Het blijft erg braaf in het ritme, en het avontuurlijke gevoel komt niet echt naar boven. Het is een flauwe afsluiter van een overwegend flauw album.

‘Fearless’ is een uitermate geschikt album voor op de Amerikaanse radio. In de jaren tachtig was dit soort muziek enorm populair en in een land als Amerika zijn daar nog diepen sporen van te vinden. Echter als we kijken naar de hedendaagse rock scene dan is dit album een weerspiegeling van tijden die zijn geweest, waarvan we afstand hebben gedaan. Het zit muzikaal zeker prima in elkaar en de composities zijn vol, mooi en zuiver en met nummers als ‘Fearless’ en ‘Rising Up’ zijn er ook zeker sporen van rebelsheid te bespeuren. Rebelsheid die iedere rocker, jong of oud aanspreekt. Rebelsheid die Pride Of Lions wat vaker had mogen gebruiken bij het maken van dit album, want de titel ‘Fearless’ komt niet helemaal tot zijn recht bij een album wat braaf binnen toelaatbare grenzen van radio rock blijft.

(65/100, Frontiers)

Tracklist:
• All I See Is You
• The Tell
• In Caricature
• Silent Music
• Fearless
• Everlasting Love
• Freedom Of The Night
• The Light In Your Eyes
• Rising Up
• The Silence Says It All
• Faster Than A Prayer
• Unmasking The Mystery

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ