Tarja Turunen werkt langzaam naar climax toe

Facebookrssmail

Tarja‘The Shadow Show’, zo heet de nieuwste concerttour van Tarja waarmee ze Atak deze week een bezoek brengt. Een half jaar geleden stond ze nog enkele kilometers verderop in Hengelo, nu dus in Enschede. Deze tournee ter promotie van haar nieuwste plaat ‘The Shadow Self’ zorgt ervoor dat velen weer kunnen genieten van haar uitstraling op het podium, tesamen met haar strakke band. Een band die uit veel Duitse leden bestaat en mede door haar platen met Doro en de Scorpions heeft Tarja ook veel Duitse aandacht en fans gekregen.

Tarja zat tot 2005 acht jaar lang in Nightwish, totdat ze wegens diva-gedrag uit de band werd gezet. Als je Tarja zo op het podium ziet denk je echter eerder aan een Ilse De Lange met zwart haar. Zo vriendelijk, glimlachend en contact maken door ook het publiek in het Nederlands aan te spreken. Het sterke punt van Tarja is haar klassieke achtergrond waardoor ze samen met de band een bijzondere sound neer zet. Een sound met vocaal enige klassieke trekjes die door de uithalen in ‘Undertaker’ tot uitdrukking komen.

Het voorprogramma Skinflint was matig, het tweede voorprogramma My Own Ghost zorgt er voor dat de avond langzaam op gang komt. Wanneer Tarja zelf op het podium staat, merk je dat daar een diva met een innemende vriendelijke uitstraling staat. Maar wel een met een band waarbij met name de bassist Kevin Chown samen met cellist Max Lilla een stevig grommende onderlaag neer kan leggen waarop Tarja dan weer kan uitblinken.

Tarja doet het met haar stem in het begin rustig aan. Zelfs in het akoestische gedeelte zingt ze nog zacht en laat ze veel van haar power nog achterwege. Het eerste hoogpunt, afkomstig van haar nieuwste album, is ‘Eagle Eye’, dat gevolgd wordt door een prachtige slow akoestische uitvoering van ‘Living End’. Met de Nightwish medley komt de stemming er goed in. Pas aan het einde van show (voor de toegift) komt Tarja ook vocaal sterk op gang met een klassieke ‘Bolero’ opening die overgaat in ‘Victim of Ritual’ wat zeker het hoogtepunt van de show is samen met ‘Undertaker’

TarjaDe toegift begint met ‘Innocence’ en is sterk. Het geeft wel aan dat de nieuwste plaat van Tarja haar beste tot nu toe is ook in de live uitvoeringen. De afsluiter ‘Diva’ past natuurlijk goed als einde van de show, die laat zien dat deze passie volle muzikale ‘diva’ volop contact maakt met het publiek. Tarja spaart haar stem in het begin, maar in het laatste half uur geeft ze alles wat ze in zich heeft.

Foto’s (c) René Obdeijn

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ