Delain zorgt voor uitbundig feest in P60

Facebookrssmail

Op vrijdag 17 maart is het Amstelveense P60 het toneel voor een feestje dat gevierd wordt door de Nederlandse symfonische metal band Delain. De avond wordt geopend door het Duitse Aeverium.

Het voorprogramma Aeverium bestaat sinds 2013 en komt uit Duitsland. Ze hebben pas één album uit, maar de opvolger zal volgende week verschijnen. De band valt op met twee vocalisten, zangeres Aeva Maurelle en zanger Marcel “Chubby” Römer. Onze oosterburen komen verrassend sterk voor de dag. Ze zitten met hun muziek in hetzelfde genre als Delain en dat is een voordeel. De blonde mezzo-sopraan Aeva vormt een groot contrast met brulboei Chubby, maar de combinatie werkt verrassend goed in deze band. Bovendien is Chubby een Duitser die grappen maakt en ook nog op een leuke manier. Zo weet hij de Delain fans goed te vermaken.

Aeverium speelt een handvol nummers van hun debuut ‘Break Out’. Het album dateert al weer van twee jaar geleden, maar de opvolger staat op de drempel om uitgebracht te worden. Over precies een week zal de nieuwe cd ‘Time’ in de winkel te vinden zijn. Vanavond krijgt het publiek al vast een voorproefje met het titelnummer en de single ‘What About Me’. De laatste is een live primeur want Chubby vertelt dat dit nummer nog niet eerder door de band live is gespeeld. Zo weet de support-act de volle veertig minuten te blijven bloeien.

Natuurlijk is het publiek gekomen voor de hoofd-act van deze avond. Delain werd in 2002 door Martijn Westerholt opgericht nadat hij Within Temptation had verlaten. Het begon als een project waarbij voor het debuutalbum verscheidene muzikanten werden uitnodigd. Charlotte Wessels werd de zangeres. Nadat het album erg goed aansloeg werd er een live band geformeerd. Sindsdien is Delain een gevestigde naam geworden in het female fronted symphonic metal genre.

Inmiddels versleet de band een hele reeks muzikanten. De kern met Westerholt en Wessels is echter altijd gebleven. Zij zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het herkenbare groepsgeluid. In de huidige line-up die nu al enkele jaren achter elkaar ongewijzigd is gebleven zien we verder Timo Somers en Merel Bechtold op gitaar, bassist Otto Schimmelpenninck van der Oije en Ruben Israel achter de drumkit. De band bracht vorig jaar hun vijfde (full-length) album ‘Moonbathers’ uit en vierden met een grootst concert in Paradiso dat het debuutalbum ‘Lucidity’ tien geleden uitkwam.

In 2017 gaat Delain vol energie verder. Voordat de band weer uitgebreid in het buitenland gaat touren worden eerst een aantal concerten in Nederland gedaan. Het concert vanavond in P60 is er daar één van. Voor een volledig gevulde zaal gaat de band van start met ‘Hands of Gold’. Ook de volgende nummers ‘Suckerpunch’ en ‘The Glory and the Scum’ zijn van het laatste studio album afkomstig. Delain laat horen dat zij door de jaren heen een eigen herkenbaar geluid heeft weten te creeëren. De songs zitten goed in elkaar en worden ook live uitstekend uitgevoerd.

Alle albums van Delain komen vanavond aan bod. Oud en nieuw werk sluiten naadloos op elkaar aan. De band is vol energie en enthousiasme. Dat geldt ook voor het publiek. De band heeft door de jaren heen een vaste grote trouwe fanbase weten op te bouwen. Ook vanuit het buitenland zijn er weer fans aanwezig in Amstelveen. En voor veel van die fans is een concert van hun geliefde band een reden om flink uit hun dak te gaan. De band betrekt de fans continue bij de show. Er wordt zelfs gezongen voor een fan die vandaag jarig is. Het laat zien hoe innig de wisselwerking tussen Delain en de fans is.

In het laatste deel van de set zitten de favoriete nummers van de fans. Met ‘Sleepwalkers Dream’, ‘Stay Forever’, ‘The Gathering’ en ‘Pristine’ wordt het vuurtje nog hoger opgestookt. Bij de laatste nummers beweegt de vloer van de P60 dankzij de enthousiaste springende fans helemaal mee. Met een salvo uit de confetti kanonnen wordt de set explosief afgesloten. Maar het feest is niet compleet zonder toegiften. Delain keert snel op het podium terug om deze succesvolle avond echt af te sluiten. Met nog eens drie nummers waarbij ‘We Are The Others’ het passende slotakkoord is komt er na anderhalf uur een eind aan dit uitbundige feest. Hiermee onderstreept Delain vanavond opnieuw hun status in de top van de Nederlandse symphonic metal.

Foto’s (C) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ