Maximaal death metal geweld van Sinister in de P60

Facebookrssmail

Onder de naam Diabolica Sonis wordt er in de P60 in Amstelveen al enige tijd, met succes, metal concerten georganiseerd. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om de hardere variant van metal, dus voornamelijk death- en blackmetal. Vanavond is het beurt aan een volledig Nederlandse line up met Thoughtless, Dauthuz, Inquisitor, The Monolith Deathcult en de headliner Sinister.

We moeten er vroeg bij zijn vandaag want Dauthuz staat al om 19:45 op de planken. Met het recent uitgebrachte album ‘Destined for Death’ op zak knalt de old school death metal van Dauthuz gelijk vol de zaal in. Deze is nog matig gevuld maar gaande weg het optreden komt hier verandering in. De band wordt goed ontvangen door het publiek en we krijgen een strakke en death metal set voor geschoteld waarbij uiteraard het laatste album centraal staat. Tevens wordt er nog een nummer van de debuut EP gespeeld, Near Death. De “nieuwe” drummer Nick de Vet heeft inmiddels zijn draai goed gevonden en zorgt voor een solide basis van dit death metal gezelschap. Een heerlijk lomp optreden.

Inquisitor uit Harderwijk gooit het over een hele andere boeg. De extreme thrash metal van de uit Harderwijk afkomstige cult band is ranzig, hard, goor en chaotisch. Precies zoals ze al sinds de jaren negentig klinken. Het is echt en “love it or hate band”, dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Alex is een maniac op zang ondersteund door de solide klappen van Wim van der Valk en de onnavolgbare riffs van Alex Bakker en Erik Spooten, die we ook kennen uit Acient Rites. Inquisitor was de vreemde, maar verfrissende, eend in de bijt, op deze door death metal doordrenkte dag. Een extreem optreden van een unieke band.

Na enige technisch oponthoud is de tijd voor de Kampen afkomstige oorlogsmachine The Monolith Deathcult. Eveneens een unieke band, want ik ken geen band die death metal brengt zoals The Monolith Deathcult dat doet. De invloeden van Nile, Rammstein, Laibach en Behemoth zijn aanwezig, maar heren hebben dit op geheel eigen wijze verweven in een eigen sound. Monolith klinkt bruut, massief en bombastisch. Gedragen door (oorlogs-) samples, zeer strakke drums, ultra logge riffs en twee brute zangers met allebei een totaal ander geluid hebben. Het optreden is zeer strak geregisseerd, en dat moet ook wel want alles moet kloppen met samples en de keiharde techno geluiden die synchroon met de muziek lopen. Zelfs het podium presentatie lijkt ingestudeerd en er wordt duidelijk niets aan het toeval overgelaten. Spontaan wordt het optreden hierdoor niet, maar goed en bruut is het zeker.

Het is tijd voor de hoofdact van vanavond, Sinister. Eén van de grondleggers van de Nederlandse brute death metal. Sinister is al sinds de begin jaren negentig actief en nog steeds maakt de band onvermoeibaar albums die er toe doen. De laatste drie albums: ‘The Carnage Ending’, ‘The Post-Apocalyptic Servant’ en het verassende ‘Syncretism’, behoren misschien wel tot de beste albums uit de lange geschiedenis van de band. Aan inspiratie geen gebrek bij bandleider Adri Kloosterwaard en inmiddels vaste kern Toen Duin (drums) en Dennis Hartog (gitaar). Samen met nieuwkomers Ricardo Falcon (gitaar) en Ghislain van der Stel (bass) staat dit Sinister als een bunker. Het is heel indrukwekkend om te zien met wat voor overtuiging en passie de heren na al die jaren nog staan te spelen. De set beslaat voornamelijk uit nummers van de laatste drie albums maar ook de oude klassiekers ‘Epoch of Denial’ en ‘Sadistic Intent’ en zelfs ‘Afterbruner’ worden niet vergeten. Met ‘The Carnage Ending’ komt er passend eind aan een geweldig optreden. Sinister kan in deze vorm nog jaren door.

Foto’s (C) Lennn Photography

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ