De bijna vergeten klassieker: Culprit – Guilty As Charged

Facebookrssmail

118235286Culprit is een heavy metal band opgericht in 1981 in Seattle, Washington. Na een tweetal demo’s in 1982 tekende de band bij het gerenommeerde label van Shrapnel Records resulterend in de debuutplaat ‘Guilty As Charged’ welke in 1983 verscheen.

De plaat opent met de titelsong ‘Guilty As Charged’, een heerlijke heavy metal kraker waarbij de uitzonderlijke vocalen van zanger Jeff L’Heureux opvallen. Ook instrumentaal zit het nummer voortreffelijk in elkaar, met subliem gitaarwerk van het tandem John DeVol en Kjartan Kristoffersen en een heerlijk basloopje van Scott Earl. Het tweede nummer, ‘Ice In The Back’ is een lekker up-tempo nummer dat opent met lekker gitaarwerk en ook hier valt zanger Jeff L’Heureux positief op met zijn hoge uithalen.

Hoewel de plaat eigenlijk geen mindere nummers kent zijn er enkele welke er op een of andere manier uitspringen. Zo opent de b-kant met het nummer ‘Ambush’, een rockend nummer dat bijna een poppy geluid heeft, een nummer dat halverwege opschakelt naar up-tempo en daarmee een lekkere opbouw heeft. ‘Tears of Repentance’ opent met een gesproken intro waarna het nummer start en zich ontpopt als een van de betere nummers op de plaat. Lekker up-tempo, sublieme vocalen en solo gitaarwerk van de bovenste plank. De plaat eindigt in stijl met de ballad ‘Players’ en is er een zoals een ballad hoort te zijn. Sterke vocalen up-tempo stukken met gitaren die de baas zijn in de solostukken.

Helaas was de band Culprit geen landurig bestaan gegund, de band brak op in 1984 nadat er een derde demo verschenen was. In 2001, 2006 en 2010 zijn er pogingen geweest de band nieuw leven in te blazen, de band is tot op heden actief maar zonder het gewenste succes. ‘Guilty As Charged’ is echter een tijdloos album.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ