Freedom Call – Silver Romance

Facebookrssmail

Het heeft wat langer geduurd dan dat we van de power metal formatie Freedom Call gewend zijn, maar onlangs verscheen het nieuwe album ‘Silver Romance’. De Duitsers staan bekend om hun vrolijke, opzwepende melodieën. Ze timmeren al een behoorlijke tijd aan de weg en zijn dan ook geen onbekende voor de meeste power metal liefhebbers.

Eind jaren 90 kwam namelijk het debuut van de band uit genaamd ‘Stairway To Fairyland’. Dit album is niet alleen vernoemd naar een nummer op de plaat. Ook verwijst het naar het vijfentwintigjarige jubileum van de band. Qua sound hoeft je niets nieuws van de band te verwachten, al is er tijdens het schrijfproces wat veranderd. Zo heeft jongste lid Lard Rettkowitz, de gitarist, een flink aantal nummers meegeschreven. Hierdoor merk je wel lichte veranderingen in de songs, al gaat de kenmerkende sound van Freedom Call er niet aan onder door. De band heeft geringe prog elementen door verschillende nummers, maar volgens zanger/gitarist Chris Bay is Rettkowitz niet opgegroeid met Pink Floyd en Genesis en krijg je hierdoor dus net wat andere songs.

Het vrolijkste gevoel krijg ik toch bij songs als ‘Out Of Space’. Met de melodie op de keys die even later ook op de gitaar te horen is zie je jezelf al helemaal met een kabouter om een pot goud dansen. Dat gevoel versterkt als de band ook nog eens over een regenboog zingt. Dat riedeltje zit gelijk in je hoofd. Stiekem houd je er wel van. Hetzelfde geldt voor afsluiter ‘Metal Generation’ wat ook hun 25 jarig feestje bezingt.

Voor wie meer weg is van het vluggere werk en een stuk meer bombast in een nummer kan één nummer verder al terecht bij bijvoorbeeld ‘Distant Horizon’. Wederom met een erg sterk refrein met hoog meezing gehalte. Wellicht het meest opvallende nummer is het door, jawel, Rettkowitz geschreven ‘Blue Giant’. Volgens de leadzanger was het best lastig om te zingen, omdat dit een heel ander soort nummer is. Het neigt meer naar de melodische rock dan power metal.

Freedom Call levert met ‘Silver Romance’ een erg vermakelijke plaat af. Ze geven zichzelf dus ook een mooi cadeau ter ere van hun jubileum. Productie is heerlijk, alles komt in de juiste proporties naar voren en de overall sound is kraakhelder. Zin in wat vrolijks? De nieuwe Freedom Call is alles wat je nodig hebt. Zoals ze zelf zeggen in het laatste nummer: ‘’Freedom Call is back’’ (82/100) (Steamhammer/SPV)

Tracklist

1 Silver Romance 04:07
2 Symphony of Avalon 04:05
3 Supernova 03:55
4 Infinity 04:22
5 Out of Space 03:23
6 Distant Horizon 04:14
7 In Quest of Love 04:34
8 Blue Giant 03:51
9 Meteorite 03:02
10 Big Bang Universe 04:36
11 New Haven 03:54
12 High Above 04:01
13 Metal Generation 04:51

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ