Heretoir – The Circle

Facebookrssmail

Metal en ambient, niet echt een combinatie die je dagelijks tegenkomt en al zeker niet als het gaat om muziek van hoge kwaliteit. Maar, op 24 maart kwam er een pareltje uit in dit genre. De Duitse vierkoppige formatie Heretoir brengt namelijk hun tweede album uit met de toepasselijke en symbolische naam ‘The Circle’. Alles met betrekking tot het album heeft een diepere betekenis zoals bij voorbeeld het eerste en het laatste nummer die toepasselijk ‘Alpha’ en ‘Omega’ zijn genoemd, en met het laatste nummer is de cirkel dan ook rond.

Twee andere tracks heten ‘Inhale’ en ‘Exhale’, ook weer een begin en een eind. En zo is er nog veel meer symboliek op en in het album te vinden. ‘The Circle’ is tamelijk rustig en atmosferisch te noemen met, naast ambient, elementen van black metal, shoegazing, psychedelische – en post-rock. Er is een zekere vergelijking te maken met bands als Alcest, Sólstafir en Paradise Lost. De instrumenten en de muziek lopen op veel tracks grotendeels in elkaar over en zijn niet goed van elkaar te onderscheiden waardoor het lijkt alsof ze samengesmolten zijn. Het leidt tot een resultaat van haast dromerige muziek.

Maar het is niet alleen lof voor de Duitsers uit Augsburg. Een puntje van kritiek is de zang op sommige tracks, wat mij betreft hadden die nummers ook instrumentaal mogen zijn. De zang draagt daar simpelweg niet bij tot de kwaliteit van de desbetreffende tracks. Jammer, want de nostalgische, melancholieke lyrics zijn mooi en doorspekt van duistere thema’s. Bovendien staan er ook een hoop tracks op ‘The Circle’ die wel schitterend zijn. ‘Heretoir’, het eerste album van de Duitsers dat ze in 2011 uitbrachten, is ook niet door iedereen even goed ontvangen. Het was het nèt niet. Ik ben er van overtuigd dat ‘The Circle’ een stuk beter is geworden en ik kan dus ook van harte aanraden om het te gaan beluisteren.

(75/100, Northern Silence Productions)

Tracklist:
1. Alpha
2. The White
3. Inhale
4. Golden Dust
5. My Dreams Are Lights In The Sky
6. XIX XXI XIV
7. Exhale
8. Eclipse
9. Laniakea Dances (Soleils Couchants)
10. Fading With The Grey
11. The Circle (Omega)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ