Mayhem brengt duister vermaak in het Patronaat Haarlem

Facebookrssmail

Op dinsdag 28 maart stond er een duister programma in het Patronaat in Haarlem. Een programma met een drietal black metal bands waarvan Mayhem wellicht de meest aansprekende naam is. De Noren worden op deze avond voorafgegaan door het Nederlandse Yaotzin en de Engelse band Dragged Into Sunlight.

Het Alkmaarse Yaotzin is al ruim twintig jaar actief en heeft toch maar twee albums uitgebracht, het laatste wapenfeit stamt met het album ‘Mors Christii’ uit 2008. Yaotzin beperkte zich in de jaren daarna tot het uitbrengen van live albums, splits en EP’s. Muzikaal zitten de nummers goed in elkaar en zo trekt de band de aandacht van de steeds voller lopende zaal. Het geluid laat Yaotzin ietwat in de steek, zo klinken de nummers bij aanvang wat dof, later na wat aanpassingen zijn het de lekkere vocalen van zanger Theo van de Plas die de boel wat overschreven. Met nummers als ‘Visions of Morpheus’, van de laatste single, weet Yaotzin een goede indruk achter te laten.

Dragged Into Sunlight brengt een vorm van blackened death met atmosferische invloeden. De band is opgericht in 2006 en heeft inmiddels twee albums uitgebracht, het laatste ‘WidowMaker’ stamt uit 2012. Het vijftal op het podium heeft geen behoefte aan enige interactie met het publiek en brengen de nummers in het donker en veelal rugwaarts naar het publiek. De felle, verblindende, lichten brengen een bijna aparte sfeer. Muzikaal zit het geheel goed in elkaar met strakke, brute nummers als opener ‘To Hieron’ en vermakelijke nummers van het laatste album ‘WidowMaker’. Getuige de naam van de band schuwt de band zonlicht, het publiek wordt desalniettemin in een kunstmatig zonnetje gezet.

Duisternis is voor de Noren van Mayhem geen belemmering. De band is al een tijd op tour en brengt een speciaal optreden door de epische klassieker, ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ in zijn geheel te spelen. De zaal is inmiddels gevuld met publiek en zo’n 15 minuten voor het optreden wordt de zaal ook nog eens gevuld met rook. In de aankondiging wordt gevraagd de mobiele telefoons in de zak te houden en voor hen die dat niet kunnen opbrengen de vraag om niet te flitsen. Mayhem gaat van start met ‘Funeral Fog’ en wat opvalt is dat zanger Attila Csihar niet overal boven het geweld uitkomt. Gelukkig doet de geluidsman zijn werk en zijn de heerlijk smerige vocalen van Attila in het verloop beter te horen. Mayhem brengt een heerlijk en vooral duistere show in traditioneel blauw en rood licht, Atilla doet zijn duistere dansjes waarbij het lijkt op hij op het podium de zwarte magie over het publiek loslaat. Jammer is dat door de vele rook, de gezicht bedekkende kledij en het ontbreken van front licht de mimiek van de frontman niet te lezen is. The True Mayhem brengt een heerlijke show waarbij, voor black metal begrippen ongewoon, zelfs een pit ontstaat.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ