Monster Truck walst als een ‘Old Train’ over de Melkweg heen

Facebookrssmail

Melkweg heavy heeft een avond rock ’n roll met een groot hart geprogrammeerd. The Picturebooks is een van de meest fysieke rockduo’s van dit moment en Monster Truck is een rockband die de grote gebaren niet schuwt.

The Picturebooks

The Picturebooks is het duo Fynn Claus Grabke en Philipp Mirtschink. De heren komen uit Gütersloh in Duitsland. De vriendschap tussen Fynn Claus en Philipp ontstond op het lokale skatepark waar ze ontdekten dat ze naast het skaten ook hun muzieksmaak en liefde voor custom built motorfietsen deelden. Op het eerste album was de band nog een trio. Na het vertrek van de bassist besloten Fynn Claus en Philipp als duo verder te gaan. “Gewoon een kwestie van nog wat harder werken” leek het motto. The Picturebooks maken blues rock die drijft op de mokerslagen van Philipp op een drumkit zonder bekkens en de duistere, zwaar overstuurde gitaarriffs van Fynn Claus op semi-akoestische gitaren. De muziek klinkt ambachtelijk en fysiek, ook omdat the Picturebooks opnemen in hun werkplaats waar ze ook lassen en sleutelen aan custom bikes.

Voor het publiek in de Melkweg zijn the Picturebooks een onbeschreven blad. Dat verandert snel als Philip een donderend ritme uit zijn enorme trommels mept en Fynn Claus invalt met gierende slide-gitaarriffs. Als in het openingsnummer ‘PCH Diamond’ ook de duistere zang van Fynn Claus klinkt zijn de eerste toeschouwers om. Bij de donderde tribale beats van ‘Wardance’ kan niemand stil blijven staan en na afloop klinkt er een enthousiast applaus. The Picturebooks is een ontzettend fysieke band, Philipp is een van de hardst werkende drummers, met massieve drumstokken geselt hij zijn enorme trommels. De beat van the Picturebooks voel je dan ook vooral in je onderbuik. Gecombineerd met laag gestemde gitaren en de vaak repetitieve zang waan je je bij een indianenstam die een oorlogsdans uitvoert rond een kampvuur.

Het mooiste bewaren the Picturebooks voor het laatst. Het catchy blues nummer ‘The Rabbit And The Wolf’ heeft zo’n refrein dat je gelijk meezingt en daarna de hele avond in je kop blijft hangen. Het hoogtepunt van de show is het afsluitende ‘Your Kisses Burn Like Fire’. Hier komt alles wat the Picturebooks zo goed maakt bij elkaar: ‘Your Kisses Burn Like Fire’ is tegelijkertijd intens, fysiek, meeslepend en barst vooral van gevoel.

Monster Truck

Monster Truck uit Hamilton Ontario is een vijftal dat het smeden van ambachtelijke, riff gedreven rock tot kunst heeft verheven. Vrijwel alle nummers klinken gelijk vertrouwd alsof ze altijd al bestaan hebben zonder dat het saai of oubollig klinkt. De band is ontstaan in het lokale bandjescircuit van Toronto, in het begin van Monster Truck was lol maken en optreden in lokale kroegen voor gratis drank het devies. Tot de heren onder aanvoering van gitarist Jeremy Wilderman besloten er écht voor te gaan. Inmiddels is de band 2 goed ontvangen albums verder, zijn hun nummers gebruikt in computergames als Rocksmith en NHL. De relatie met het ijshockey gaat verder, de Toronto Maple Leafs gebruiken ‘The Enforcer’ als song als hun team scoort. Monster Truck stond op festivals als Download en Fortarock. De band werd ook als support act gevraagd voor onder meer Vista Chino, Alice in Chains en Nickelback. Binnenkort vergezelt Monster Truck het iconische Deep Purple op haar wereldtournee.

De Oude Zaal van de Melkweg is tot de laatste plek gevuld als Jon, Jeremy, Brandon en Steve het podium betreden. Vanaf de eerste killer riff van ‘Why Are You Not Rocking’ springt gitarist Jeremy in zijn blote buik rond over het podium. Het refrein “Rock ’n roll might save your life, it might save your life tonight” wordt massaal meegezongen. De band heeft er zin in, maar het publiek ook, zodat het een mooi feest wordt. De zwaar groovende, riff gedreven rock vult met gemak grote stadions, maar in een intiem zaaltje als de Oude Zaal is de interactie met het publiek veel directer zodat het enthousiasme van het publiek de band tot grote hoogte optilt. ‘Don’t Tell Me How To Live’ met zijn bluesy killer riff en rock ‘n roll attitude van zanger Jon een eerste hoogtepunt van de show. ‘She’s a Witch’ is een met psychedelisch orgel, waanzinnige gitaarsolo en sterk refrein het volgende. De southern rock van ‘For The People’ met koortjes en psychedelisch hammondorgel klinkt als het resultaat van een samensmelting van Creedence Clearwater Revival met the Black Crowes. In de bloedmooie blues van ‘For The Sun’ horen we dat Jon ook prachtig gevoelig kan zingen. Met het groovende ‘New Soul’ sluit Monster Truck de reguliere set af. Na hartstochtelijke smeekbedes van het publiek komt de band terug voor nog 4 nummers. Monster Truck opent de toegift met een ziedende uitvoering van James Brown’s soulklassieker ‘I Got You (I Feel Fine). Met de heavy riffs van ‘The Lion’ sluit Monster Truck haar geweldige show af.

Tenslotte

Met the Picturebooks en Monster Truck staan er vanavond twee heel verschillende bands op het podium van de Melkweg. Toch past het wonderwel, de fysieke, tribale blues rock van the Picturebooks en de stadion riffs van Monster Truck. Wat beide bands gemeen hebben is dat ze goudeerlijke ambachtelijke rock spelen. “What you see is what you get” en dat waardeert het publiek in de Melkweg. Ook bij de vooraf nog onbekende Picturebooks staat een lange rij voor de merchandise stand om cd’s en t-shirts aan te schaffen of zo maar even zanger Fynn Claus te bedanken.

Foto’s (C) Nell Améthyste

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ