Triggerfinger gaat los op eigen 20-jarig jubileum feestje in Onderzeebootloods

Facebookrssmail

Onze Belgische vrienden Triggerfinger hebben iets te vieren dit jaar en naast een prachtige TF20-boxset (incl. 4 lp’s, 3 cd’s en een dik fotoboek) hangt uiteraard ook een uitgebreide tour aan vast. Na optredens deze zomer op onder andere Werchter, Parkpop en de Lokerse Feesten, vindt het voorlaatste optreden van de tour plaats op een bijzondere locatie.

De voormalige onderzeebootloods in Rotterdam werd door organisatie MOMO samen met Fabrique Mozaïque hiervoor omgebouwd. Gelegen aan de RDM kade blijkt het een lekker ruime en zeer sfeervolle, goed bereikbare plek, althans, met de auto. De recentelijk gerenoveerde loods heeft gelukkig zijn rauwe en industriële karakter behouden. De 5.000 bezoekers die er in kunnen, worden vanavond niet gehaald, maar het staat in de zaal gezellig vol. 

De avond wordt afgetrapt door de lokale Anemone, de nieuwe band van Xander van Dijk. En die kent u wellicht nog van de psychedelische folkpopband The Afterveins. Anemone blijkt een lastige band om te beschrijven, aangezien er geen etiket op is te plakken. Het optreden begint britpop-achtig en al het tweede nummer ontwikkelt zich langzaam tot een instrumentale heavy trippende rocker. Het publiek reageert wat afwachtend, maar het applaus groeit per nummer. De sympathieke presentatie van zanger Xander helpt zeker mee.

Nadeel van deze locatie is dat het geluid wat galmt achterin, al is daar bij het hoofdprogramma minder van te merken. Anemone vervolgt zijn optreden met enkele nummers met lange, bijna proggy, groovende instrumentale jams. De zang is hier en daar voor verbetering vatbaar, maar het enthousiasme van Xander maakt veel goed. Net voor het laatste nummer gaat hij door zijn knie, maar perst er toch een overtuigend slotakkoord uit. Al met al een entertainend voorprogramma. 

In de pauze wordt het mooie uitzicht op de rivier achter het podium verduisterd met een grote backdrop en stipt 21.00 uur trappen Ruben Block en zijn vrienden af met ‘I’m Coming for You’ van  ‘All This Dancin’ Around’ uit 2010. En gedanst werd er. Groovend en zwaar rockend als altijd is het publiek meteen bij de les. Het geluid is hard, maar prima en de lichtshow, hoewel overwegend wit met wat rood, is prachtig. Wie Triggerfinger eerder heeft gezien, weet dat de band vooral speelt en weinig lult. Pas na een nummer of vier wordt Rotterdam welkom geheten. De setlist blikt vanzelfsprekend terug op de afgelopen twintig jaar. Aangevuld met enkele obscure covers.

Typisch Triggerfinger kiest men zelden voor de makkelijkste weg. Zo komt grootste hit ‘I Follow Rivers’ alleen tekstueel kort aan bod tijdens het uitgesponnen ‘My Baby’s Got a Gun’. Overigens is de band live al enige tijd aangevuld met een 2e gitarist. Weliswaar met de rock n’ roll uitstraling van een kantoorpik, maar technisch zeer begaafd, zoals blijkt tijdens laatste nummer van de set, het uitgesponnen ‘All this Dancin’ Around’, waar hij er heerlijk op los soleert. Daarvoor hebben we van elk album wel enkele nummers voorbij horen komen.

Van het zware ‘First Taste’, meezinger ‘Is It’ en het dansbare ‘Short Term Memory Love’ van ‘What Grabs Ya?’ uit 2008 tot aan het zeer catchy ‘Flesh Tide’ en het loodzware titelnummer van recent werkstuk ‘Colossus’. Die laatste wordt verlengt met een overdonderende drumsolo, waarbij Mario geholpen werd door alle bandleden, prachtig om te zien hoeveel lol ze daar nog steeds in hebben. Stilstaan is geen optie als van debuut ‘Triggerfinger’ (2004) publiekslieveling ‘On My Knees’ zwaar groovend voorbij beukt. 

In de meer dan verdiende toegift horen we de zwaar ver-Triggerfingerde cover ‘Man Down’ van Rihanna, met een openingsriff geleend van Zeppelin’s ‘Kashmir’. Prachtig, zowaar. En bij afsluiter Iggy Pop’s ‘Funtime’ gaan ook bij het publiek terecht alle remmen los. 

Ruben Block blijkt nog even altijd een charismatische podiumpersoonlijkheid te zijn, meesterdrummer Mario Goossens slaat de boel met een grote glimlach vakkundig aan elkaar en Paul Van Bruystegem, alias Monsieur Paul, is de bassende rots in de branding. Dat de band al twintig kaarsjes uit mag blazen is ze overigens niet aan te zien. In deze vorm, volop energie en spelplezier, kan deze Triggerfinger nog minimaal 20 jaar vooruit! Het was derhalve een heerlijk avondje op een prachtige locatie. 

Foto’s (c) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ