Ancient – Back To The Land Of The Dead

Facebookrssmail

Ancient Cover ArtworkHet machtige Ancient is terug! Opgericht in 1992 in Bergen, Noorwegen door guitarist Aphazel, en na jaren van afwezigheid is hier dan het comeback album ‘Back To The Land Of The Dead’. Na vele verhuizingen van Aphazel, en daardoor ook line up wisselingen, stopte de band te bestaan in 2005. In 2009 liepen de enige 2 leden van Ancient door toeval Nick Barker tegen het lijf. De comeback was een feit, met in de line up de vaste kern van Aphazel (zang, gitaar, keyboards), Dhilorz (gitaar, bass) en Nick Barker(drums).

De muziek van Ancient is door de tijd nogal eens wat veranderd, maar met dit comeback album is de agressie van weleer weer helemaal terug. De band heeft er dan ook niet voor niks 2 jaar aan gewerkt, en het resultaat mag er zijn. Het album gaat meteen goed uit de startblokken met ‘Land Of The Dead’ heavy en agressief. Ook het volgende nummer gaat het gas niet terug, al klinkt ‘Beyond The Blood Moon’ wel wat afwisselender dan z’n voorganger. Wat ook opvalt is de produktie van het album, die klinkt retegoed en doet recht aan de sound van Ancient, vooral wat betreft de drums en “zang”.

‘The Sempiternal Haze’ gaat ook op dezelfde voet verder, maar heeft een heel rustig middenstuk, wat toch de juiste variatie in het album brengt. Wat dat betreft doet Ancient z’n eigen ding, en dat doen ze goed ook! Acoustische gitaren worden niet geschuwd, en met Nick Barker hebben ze een drumbeest van jewelste achter de kit.

Het album bevat ook nog een soort van drieluik met ‘The Excruciating Journey’ wat ook weer puur genieten is, mooi opgebouwd en de juiste sfeer brengend. ‘The Prodigal Years’ is hierin een mooi acoustisch middenstuk, waarna met ‘The Awakening’ het geweld weer losbarst. Dit album bevat over het algemeen redelijk lange nummers van tussen de 5 en 6 minuten, met een uitschieter naar ruim 9 met ‘Petrified By Their End’, maar verveeld nergens. Het luistert lekker weg en heeft voldoende variatie en melodie om het geheel boeiend te houden. Dit wordt ook weer bewezen met ‘The Spiral’ en het al eerder genoemde ‘Petrified By Their End’, afwisseling ten top! Perfect opgebouwde nummers, die een mix van elementen bevatten van bands als Marduk, Taake, Bathory en Dimmu Borgir, en dan doe ik ze waarschijnlijk nog tekort. Ook heeft de band een cover opgenomen op dit album, namelijk ’13 Candles’ van Bathory, deze sluit het album waardig af.

Ancient heeft hiermee een geslaagd comeback album afgeleverd, en gaat hopelijk nog lang door op deze manier, een aanrader voor liefhebbers van Noors/Zweedse Black Metal!

9/10
Tracklist:
1. Land Of The Dead 04:07
2. Beyond The Blood Moon 03:44
3. The Sempiternal Haze 04:26
4. The Empyrean Sword 05:49
5. The Ancient Disarray 05:47
6. Occlude The Gates 05:22

The Excruciating Journey
7. Part I – Defiance And Rage 05:13
8. Part II – The Prodigal Years 01:46
9. Part III – The Awakening 04:50
10. Death Will Die05:36
11. The Spiral 06:21
12. Petrified By Their End 09:36
13. 13 Candles (Bathory cover) 04:19

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ