Dead By April – Worlds Collide

Facebookrssmail

Het uit sweden afkomstige Dead By April is al sinds 2007 samen. Hun muziekstijl is een crossover tussen pop en metal en wordt niet altijd door iedereen begrepen. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met metalcore. Toch hebben ze hun eigen stijl, en weten ze stand te houden binnen de verschillende genres. Met hun derde album ‘Worlds Collide’zijn ze terug, terug met veel variatie en een eigen geluid.

Wat direct opvalt bij het luisteren van het eerste nummer ‘Crying Over You’ zijn de ijzersterke overgangen tussen de verschillende stijlen. Daarnaast valt er wat betreft vocalen niet te klagen. Zowel de clean vocals als mean vocals zijn vlijmscherp. De groovende gitaren brengen veel energie. Het is een lekker nummer, een goede opener, die de nieuwsgierigheid weet te wekken. De band gebruik veel samples en keys. Dit zorgt voor een mooi vol geluid. In de intro van ‘I Can’t Breathe’ is dit duidelijk hoorbaar. Wederom worden er veel sterke overgangen ingezet. Maar het zijn ook weer de verschillende zangstijlen waarmee gespeeld wordt die indruk maken. Zanger Christoffer Andersson is divers, zuiver en vlijmscherp.

In ‘Playing With Fire’ zijn de gebruikte effecten zo nadrukkelijk aanwezig dat we kunnen spreken van beukende gitaren op (bijna) techno muziek. Het is energiek en heeft een goede groove. Het geheel beukt er lekker in, en toch wordt de balans gevonden met verschillende zangstijlen. ‘Breaking Point’ is als single uitgebracht. Dit is eigenlijk niet het sterkste nummer tot dusver, en de keuze hiervoor verbaasd dan ook. De beukende stukken met mean vocals zijn heel sterk gedaan maar passen net niet goed bij de mooie zuivere stukken en clean vocals. Het nummer voelt niet als een geheel.

In ‘This Is My Life’ is er duidelijk een keuze gemaakt om de harde aspecten van de band te laten horen. Door gebruik van samples heeft dit nummer een mooi vol geluid en straalt het een zekere rust uit, echter wordt er volle bak geramt en ligt de focus op de mean vocals. In het daarop volgende ‘Perfect The Way You are’ is er juist weer gekozen voor een meer ballad achtige insteek met enkel clean vocals. De diversiteit van Dead By April wordt nog maar eens benadrukt. Het album wordt afgesloten met ‘For Every Step’, dit nummer is een samenwerking met Tommy Körberg die de vocalen voor zich neemt. Deze samenwerking geeft de band een heel ander geluid. ‘For Every Step’ wijkt als nummer af van de rest van het album, maar is een ijzersterke rockballad. De credits gaan hier toch echter naar zanger Tommy die zijn bekendheid onder andere heeft te danken aan het eurovisiesongfestival, maar desondsanks een goede rock stem blijkt te bezitten.

Voor nu metal fans en metalcore fans valt er op dit album genoeg te halen mits je tegen een mooi gepolijst geluid kan. Ben je op zoek naar een plaat met een rauw randje, die het verlangen in je los maakt om in een dampende pit los te gaan, dan is dit niet het album voor jou. Dead By April heeft met ‘Worlds Collide’ een goed album neer weten te zetten. De band gebruikt inderdaad pop invloeden, maar is daar niet in door geslagen zoals de zweedse collega’s Sonic Syndicate. Ze weten de juiste balans met metal te bewaren. Het resultaat een album wat muzikaal gezien varieert en uitdaagd.

(70/100, Spinefarm Records)

Tracklist:
• Crying Over You
• I Can’t Breathe
• Playing With Fire
• Warrior
• Breaking Point
• My Heart Is Crushable
• Can You See The Red
• Our Worlds Collide
• This Is My Life
• Perfect The Way You Are
• For Every Step.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ