Midnight Rider – Manifestation

Facebookrssmail

De band Midnight Rider bestaat sinds 2004 en is afkomstig uit Duitsland. De eerste line up bestond uit bandleden uit Duitsland en Japan en nu zijn alle bandleden van Duitse komaf. Gitarist Blumi schrijft de meeste nummers en is tevens de oprichter van de band. Momenteel zitten er bandleden in van voorheen British Steel en Sabbath. In 2008 heeft de band met hun eerste line up een 12” ep uitgebracht en vandaag verschijnt dan eindelijk hun langverwachte eerste volledige album ‘Manifestation’.

Classic heavy metal/hardrock zoals vele bands zijn doorgebroken in de tijd van de New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) begin jaren ’80. Deze metalstroming ontstond na de tanende populariteit van de punk in Engeland eind jaren ’70. Deze stroming van bands had het meest weg van bands als Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin en Judas Priest en bracht grote namen voort waarvan Iron Maiden, Motorhead, Def Leppard en Saxon tot de bekendste horen. De NWOBHM was ook de basis voor de latere genres zoals de Amerikaanse Bay Area speedmetal en Thrashmetal.

Bij het horen van de eerste zangnoten van dit album roep ik luidkeels Rob Halford! Je wordt door Midnight Rider terug geslingerd in de tijd, en dus naar de jaren ’80. Als je deze periode niet hebt meegemaakt dan geeft dit album je een perfect idee hoe dat in die tijd geweest is toen er classic heavy metal en hardrock bands met hun albums de lokale platenzaak wisten te bereiken of de landelijke radioprogramma’s zoals Beton van Alfred Lagarde, Stampij van Hanneke Kappen (ook zangeres van de Nederlandse Hardrockband White Honey) of in de latere jaren ’80 Vara’s vuurwerk met Henk Westbroek. Wat een heerlijke sfeer hing er toch die tijd op de meeste albums die werden gemaakt. Het leek wel of elke band dezelfde producer in de arm had genomen.

De band Midnight Rider heeft een grote liefde voor Judas Priest, Black Sabbath en Iron Maiden dat hoor je in de nummers goed terug (luister maar naar ‘The Execution’ of ‘Creature Of The Night’). Ze houden zich netjes aan de jaren ’80 “regels” het album telt 10 nummers en duurt net geen 50 minuten.
Wanneer ik voor mijzelf mag spreken vind ik dat er de laatste tijd niet erg veel goede heavy metal en hardrock albums meer gemaakt worden en grijp ik vaak terug naar mijn oude albums waar ik in mijn jeugd veel naar heb geluisterd. Dit album past daar erg goed bij en ik vind het dan ook een lekkere plaat.
Of de rockliefhebbers heden ten dagen op deze stijl zitten te wachten weet ik niet, maar voor het geval het niks wordt met deze band kunnen ze gemakkelijk verder in het leven als Judas Priest Tribute band.

(65/100, Massacre Records)

Tracklist:
01. When I Spew My Hate
02. Tears Of Your Temptation 03. The Execution
04. Creature Of The Night
05. In My Void
06. Heroes And Speedfreaks 07. Change Your Life
08. I Wanna Be A Prowler
09. Arrival
10. Unknown Woman Of The Seine

Midnight Rider is:
Wayne – Vocals
Blumi – Guitar
Cliff – Bass
Jan – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ