Return to Void – Return to Void

Facebookrssmail

Return to Void is een Finse prog/hardrockband. In 2015 begonnen zanger Markku Pihlaja, gitarist Saku Hakuli en bassist Pasi Hakuli een akoestische band. Na enkele optredens werd drummer Kalke Kukkonen gevraagd om zich bij hen te voegen. Toetsenist Antti Huopainen maakt de line up compleet. Dit is hun debuutalbum.

Pakkend ritme aan de start van ‘Through The Ages’. Markku heeft een prettige stem met een rauw randje. Tevens heeft hij een behoorlijk bereik. Het tempo in de muziek ligt flink hoog. Dit verleidt mij om het volume harder te zetten. Snel en fantastisch toetsenwerk van Antti onderbreekt het ‘coupletje –refreintje’. Even gaat het tempo verrassend omlaag. Daarna is het up-tempo verloop te voorspelbaar.

Ook in het mid-tempo van ‘Lightbaerer’ komt de stem van Markku mooi uit. Snelle opbouw naar meer volume in zang en muziek. Soms zijn de drums van Kalke meer op de voorgrond. Een andere keer hoor je een ‘muur van snaren’ door gitarist Saku en bassist Pasi. De toetsen mengen zich hier prima doorheen. Hoewel dit nummer weinig verrassende elementen heeft, is en blijft het heerlijke rock. De nummers die volgen zijn technisch goed gespeeld. Lekker potje up-tempo rock/hardrock. Door het ontbreken van èchte onverwachte wendingen blijft de wow factor uit. Gillend gitaarwerk, gave bas grooves, drumwerk met dynamiek, heerlijk toetsenwerk en een lekkere stem vragen om het volume nog een beetje harder te zetten.

‘Sight Of Immortal Sea’ is iets rustiger. De tonen van de toetsen houden aangenaam lang aan, dat past prima in dit tempo. Het is een goede afwisseling tussen de up-tempo nummers. Even moet ik aan de backing vocals wennen. Maar in de samenzang ben ik overtuigd. Deze stemmen kleuren mooi bij elkaar. In een instrumentaal stuk is het gitaarwerk om je vingers bij af te likken. De titeltrack is als laatste. Het mid-tempo intro is boeiend, vooral het drumwerk bevat leuke elementen. De opbouw naar rock en het rockende deel zelf is wat minder boeiend. De vertraging is mooi, de toetsen worden langzaam bespeeld. Terwijl de gitaar er doorheen scheurt, aangevuld en/of afgewisseld met zwaardere sound van de snaren. Zo volgen nog een paar geleidelijke wendingen, waar ik zeker van geniet.

Return to void heeft een (alternatieve) rock/hardrock cd gemaakt waar slechts een snufje prog in zit. De variatie en wendingen mis ik niet alleen binnen de nummers zelf. Er had ook meer verschil tussen de nummers onderling mogen zitten. Op een gegeven krijg je misschien het gevoel van: ‘nu weet ik het wel’. Toch is dit een lekker plaatje. Live gespeeld zal Return to void met deze opzwepende nummers zeker de ‘tent platspelen’.

(77/100, Inverse Records)

Tracklist

1 Through The Ages
2 Lightbaerer
3 Ail Of Confusion
4 Consumer Heaven
5 Sight Of Immortal Sea
6 All The Darkness
7 Human Alien Hybrid
8 Fools King
9 Liar
10 Return To Void

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ