The Quill – Wheel of Illusion

Facebookrssmail

Een kleine 25 jaar timmeren deze Zweedse doomdenkers al aan de betonnen weg. En die ervaring hoor je terug op dit prima dertiende album van The Quill. De mosterd wordt nog altijd gehaald bij grootmeesters Black Sabbath, maar dat is in het genre zeker geen schande; uit die bron putten vrijwel alle stoner rock en doom metal bands vandaag de dag. Het geeft vooral aan hoe invloedrijk die band was en nog altijd is! Al zijn op deze ‘Wheel of Illusion’ ook wat psychedelische en blues-invloeden terug te horen. Ook landgenoten Spiritual Beggars kun je trouwens als referentie noteren, mocht je The Quill niet kennen.

De Sabbath adoratie ligt er in opener en titelsong ‘Wheel Of Illusion’ net wat te dik op, want het lijkt wel een cover van ‘Children of the Grave’! Gelukkig is het refrein net wat afwijkend en is het wel gewoon een vet nummer. Het navolgende ‘We Burn’ is wat melodieuzer, heeft een mooie riff en heeft wel wat raakvlakken met een Monster Magnet. Het trage ‘Rainmaker’ heeft zo’n lekker dreigende opbouw, al leent de stem van Magnus Ekwall zich niet echt voor gevoelig werk. Gelukkig knalt het refrein er fijn in. Het snellere ‘Elephant Head’ is heavy, aanstekelijk en zowaar meezingbaar. Magnus doet zijn beste Ozzy, maar is gelukkig iets toonvaster.  

Het originele ‘Hawks & Hounds’ heeft een prachtig en spannend intro dat eigenlijk geen intro blijkt, want het houdt hele nummer aan. Prachtige song en een welkom buitenbeentje. ‘Liber’ zet je met het basje van Van Halen’s ‘Running With the Devil’ direct op het verkeerde been, want daarna ontpopt het nummer zich tot een fijne, doch ook wat doorsnee meedeiner, die gered wordt door de gitaarsolo’s. Weer volop Sabbath horen we in het aardige, doch iets te clichématige ‘Sweet Mass Confusion’. Dan is ‘The Last Thing’ een stuk catchiër. De song drijft op een mooie gitaarriff en bevat een goed uitgewerkte solo. Het echte laatste ding is het bijna 8 minuten durende psychedelische ‘Wild Mustang’. Het trage monster bouwt zorgvuldig op naar een lang en ingetogen tweede helft waarin Christian Carlsson volop de ruimte krijgt om zijn gitaar vol emotie te laten zingen. Mooi en passend slot van dit album.

De originaliteitsprijs zal de band niet winnen, daarvoor liggen de invloeden van diverse jaren 70 bands er net wat te dik bovenop. Maar binnen het nogal conservatieve genre levert The Quill wel een heerlijk album af, die genoeg afwisseling biedt en zowaar een aantal beklijvende nummers heeft. De vette productie doet de rest. Prima en dikke aanrader voor alle doom-, stoner en classic rock fans!
(80/100 – Metalville Records)


LINE-UP


Magnus Ekwall – vocals
Christian Carlsson – guitar
Roger Nilsson – bass
Jolle Atlagic – drums


TRACKLIST


1. Wheel Of Illusion
2. We Burn
3. Rainmaker
4. Elephant Head
5. Hawks & Hounds
6. Liber
7. Sweet Mass Confusion
8. The Last Thing
9. Wild Mustang

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ