Ghost Bath – Starmourner

Facebookrssmail

Ghost Bath is een atmosferische black metal band, hoewel de band oorspronkelijk aangaf uit China te komen (Chinese naam 鬼浴) bleek uit een interview in 2015 dat het vijftal afkomstig is uit het Amerikaanse Noord Dakota. De band is opgericht in 2012 en na de gelijknamige EP in 2013 en de debuutplaat, ‘Funeral’, uit 2014 uitgebracht te hebben in eigen beheer werd de band opgepikt door Nuclear Blast records. In 2015 verscheen de goed opgepikte plaat ‘Moonlover’ en eerder deze maand was het tijd voor langspeler nummer drie: ‘Starmourner’.

‘Starmourner’ is een conceptalbum en is het tweede deel in de Ghost Bath trilogie. Het album opent met het intro ‘Astral’ dat louter bestaat uit piano klanken, de ijzige gillen vormen de ideale overgang naar het nummer ‘Seraphic’. Een nummer dat opent met melodieus gitaarwerk, het tempo loopt langzaam op en de spanning wordt opgebouwd. De blastbeat van drummer Taylor of 泰勒 doet het nummer even exploderen, de smerige scream van zanger / gitarist / pianist Dennis “丹尼斯” Mikula geven een onheilspellend karakter aan het nummer.

Ghost Bath staat bekend om de muzikaliteit met daarnaast de ongekende brute stukken en toch verrast het album enigszins. Natuurlijk kent het nummer geweldige harde en rauwe nummers als het nummer ‘Ambrosial’ maar daarnaast is er op het album meer ruimte voor het melodieuze gitaarwerk. Nummers als ‘Ethereal’, het instrumentale ‘Angelic’ of het fijn in het gehoor liggende ‘Principalities’.

De snellere nummers, zoals bijvoorbeeld ‘Luminescence’ of het loodzware ‘Thrones’ en ‘Cherubim’ kennen dezelfde muzikaliteit en daarnaast een bruut en onheilspellend karakter, voornamelijk ingegeven door de drums en de ijzige vocale schreeuwen. Deze nummers steken met kop en schouders uit boven het andere materiaal. De geboden diversiteit in de nummers houdt het interessant en aantrekkelijk. Het gevoel dat dit album je meegeeft het net zo divers, het ene moment wordt je gedompeld en meegezogen in een donkere depressie waar je het andere moment de aanwezige hoop voelt.

Ghost Bath heeft met ‘Starmourner’ een heerlijk en divers album gebracht. Bruut en onheilspellend en tegelijk warm en hoopgevend, dit alles gevangen in een album dat maar liefst ruim 70 minuten duurt.

(80/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Astral 03:20
2. Seraphic 05:50
3. Ambrosial 08:30
4. Ethereal 06:54
5. Celestial 08:14
6. Angelic 05:23
7. Luminescence 06:08
8. Thrones 06:20
9. Elysian 05:22
10. Cherubim 04:26
11. Principalities 06:14
12. Ode 04:28

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ