Vanhelgd – Temple of Phobos

Facebookrssmail

vanhelgd ToP LP.inddVanhelgd is een death metal band uit het Zweedse Mjölby en is actief vanaf 2007. De band heeft inmiddels drie full-lengths uitgebracht, het laatste album ‘Relics of Sulphur Salvation’ verscheen in 2014. Het nieuwe album, ‘Temple of Phobos’, verschijnt op op 1 juli dit jaar.

Al op de vorige langspeler was te horen dat Vanhelgd niet langer je typische death metal maakt en ook op deze plaat hebben de heren zich doorontwikkeld. De plaat klinkt nog duisterder en kent muzikaal overduidelijke black metal invloeden maar ook doom invloeden worden niet geschuwd. Qua tekst niet, nog steeds gaan de teksten over de dood, horror en zijn ze anti-religie.

De plaat opent met het mid-tempo nummer ‘Lamentation Of The Mortals’, een sterk nummer met een terugkerende melodieuze gitaarriff. Krachtige zwartgallige vocalen die verhalen over de klaagzang van de stervelingen. ‘Rebellion Of The Iniquitous’ is meer een death metal nummer, tempo ligt iets hoger wat niet ten goede komt aan de vocalen. Het titelnummer ‘Temple of Phobos’ is ook weer zo’n typisch nummer, een traag nummer dat niet eigenlijk niet op gang komt. Bij ‘Gravens Lovsång’ komen de doom invloeden duidelijk bovendrijven. Een zwaar nummer met goed verzorgd gitaar en solowerk, ‘Gravens Lovsång’ is eigenlijk het meest verrassende nummer op de plaat. Het sluitstuk, ‘Allt Hopp Är Förbi’, duurt maar liefst 12,5 minuut. Doomdeath is het wat hier de klok slaat, zware riffs met brute vocalen op een melodieuze zanglijn. De toevoeging van de vrouwelijke vocalen geven het nummer een andere wending en wat broodnodige variatie. De tempowisselingen en het solo gitaarwerk halen het nummer uit een diep dal maar uiteindelijk is het zoals de titel reeds verklapt: Alle hoop is weg! Of toch niet? Na een lange stilte komt het nummer weer op gang en gaat de plaat er toch nog knallend uit op een hoog tempo en in onvervalst Zweeds.

Vanhelgd brengt met ‘Temple of Phobos’ een interessant album. Death, doom in een zwart sausje, soms wat saai en voorspelbaar maar in totaal een dikke voldoende.

(7,5/10, Pulverised Records)

Tracklist:
1. Lamentation Of The Mortals (5:53)
2. Rebellion Of The Iniquitous (4:17)
3. Den Klentrogenes Klagan (5:28)
4. Temple Of Phobos (4:08)
5. Gravens Lovsång (6:42)
6. Rejoice In Apathy (5:11)
7. Allt Hopp Är Förbi (12:30)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ