The Night Flight Orchestra – Amber Galactic

Facebookrssmail

De band, The Night Flight Orchestra, bestaat sinds 2007 en dit is hun derde album. De voorlopers van ‘Amber Galactic’ zijn ‘Internal Affairs’ (2012) en ‘Skyline Whispers’ (2015). Waarom de band zo lang gewacht heeft met het uitbrengen van hun eerste album (5 jaar vanaf de oprichting!) weet niemand maar waarschijnlijk heeft het te maken met de tourplannen van de bands waar de leden van TNFO uitkomen. Deze band is namelijk opgericht door Björn Strid en David Andersson van Soilwork tijdens hun tour in Amerika (2007). Ze zaten te bedenken wat nou wel of geen classicrock is en besloten een band te gaan formeren die de classicrock zou gaan spelen zoals het in hun ogen gespeeld moet worden.
Het grappige is dat de zanger van Soilwork in zijn vrije tijd dus heel veel luistert naar de classicrock en AOR. Even iets anders dan wat hij met Soilwork doet.

Het duurde niet al te lang of bassist Sharlee D’Angelo (Arch Enemy, Spiritual Beggars en King Diamond) voegde zich bij de band. Hij was altijd al een groot bewonderaar van Chris Glenn (Michael Schenker, The Sensational Alex Harvey Band) en onze “eigen” Dick Kemper (Vandenberg, Turbo en No Excuse) en nadat ze hem drie flessen champagne hadden gevoerd kon hij geen nee meer zeggen. Al snel voegde ook toetsenist Richard Larsson en drummer Jonas Kallsback zich toe aan de band en konden ze nummers gaan schrijven.

Ze hadden allemaal 1 doel en dat was om een album te gaan maken wat bomvol zou staan van de eind jaren ’70 begin jaren ’80 melodielijnen. Wij noemen dat in de muzikale volksmond AOR/Classic Rock en daar zijn ze perfect in geslaagd. Toen in 1979 het album ‘Dynasty’ van Kiss uitkwam kreeg de eerste single ‘I Was Made For Loving You’ een stempel mee op de hoes met voor die tijd een hele nieuwe omschrijving van hardrock. Men noemde de nieuwe richting die Kiss opging “Discorock”. Probeer dat een beetje in je achterhoofd te houden als je de muziek van TNFO gaat beluisteren. Je waant je echt in de jaren ’70. En voor de wat jongere rockers en lezers onder ons…denk maar aan het nummer ‘Disco Queen’ van Pain Of Salvation (‘Scarsick’ 2007). Deze band (dit projcet?) komt ook weer uit Zweden. Echt niet normaal wat een te gekke bands daar vandaan komen! Daar moet haast wat bijzonders in de grond zitten of zal het gewoon in de genen zitten?

Het album opent met het nummer ‘Midnight Flyer’ en nadat een dame via een omroepinstallatie het intro heeft gedaan valt de band in en wat direct opvalt zijn de lekkere catchy zanglijnen en refrein en een twingitaar solo gevolgd door een keyboardsolo zoals dat erg standaard was in die muziek in de jaren 70 en 80. De toon is gezet voor de rest van het album! ‘Star Of Rio’ doet er nog een AOR schepje bovenop. In dit nummer laat de band heel duidelijk horen wat je aan ze hebt. Een zeer melodieus nummer. ‘Gemini’ (eerste single van het album) is de uitblinker. Als je van dit nummer geen goed humeur krijgt weet ik het ook niet meer.

‘Sad State Of Affairs’ heeft ook weer een heerlijk catchy refrein. Anders dan in de tot nu toe andere nummers zit hier een lekkere gitaarsolo in. Hier laat de band duidelijk zijn rock kant horen.
‘Jennie’ heeft een begin ala het piano deuntje van ‘A Miracle’ van Queen en verder zou dit nummer zomaar als tweede single verkozen kunnen worden. ‘Domino’ klinkt een beetje disco, soul en rock achtig. Je hoort er ook een beetje de oude Chicago in terug. Dit nummer is nou een mooi voorbeeld van wat de band doet. Muzikaal zeer breed en door dit nummer zou je bijvoorbeeld een haat liefde verhouding kunnen hebben met de band. Het swingt maar het rockt ook. ‘Space Whisperer’ is door het gebruik van de bongo’s in het nummer een beetje Santana achtig (ook niet de minste natuurlijk). ‘Something Mysterious’ daar druipt de jaren ’80 AOR vanaf.

Klinkt misschien raar maar er valt niet heel erg veel te zeggen over de nummers behalve dat ze stuk voor stuk gaaf zijn. Je moet het gewoon zelf beleven en dit album zo snel mogelijk uitchecken want het is gewoon weer erg verslavend en vraagt gewoon om een live optreden. “Fingers Crossed” dat deze band ooit eens een keer gaat touren!

(90/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Midnight Flyer
2. Star Of Rio
3. Gemini
4. Sad State Of Affairs
5. Jennie
6. Domino
7. Josephine
8. Space Whisperer
9. Something Mysterious
10. Saturn In Velvet
11. Just Another Night (Bonus)

Line up:

Björn Strid | vocals
David Andersson| guitars
Sharlee D’Angelo| bass
Jonas Källsbäck| drums
Sebastian Forslund| guitars, percussion
Richard Larsson| keyboards

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ