Tyketto – Strength in Numbers Live

Facebookrssmail

Het is tegenwoordig al een reden om een tour aan op te hangen: een oud album in zijn geheel spelen. Overigens meestal omdat de huidige albums minder sterk zijn, maar leuk voor de nostalgische fans. Def Leppard deed het met ‘Hysteria’, Metallica met de ‘Black Album’ en Dream Theater al meerdere keren, met ‘Images and Words’ en nu ‘Scenes from a Memory’. Ook het Amerikaanse melodieuze rockgezelschap Tyketto vond dat zowel hun debuutplaat ‘Don’t Come Easy’ (vereeuwigd op ‘Live From Milan’ uit 2017) als nu de opvolger ‘Strength in Numbers’ hier goed genoeg voor zijn. Nou klopt dat wel enigszins, zeker als we deze platen vergelijken met de drie daaropvolgende net wat mindere broeders. 

Op een extra b-kantje na, het aardige ‘Wait Forever’, is er niets toegevoegd aan de oorspronkelijke tracklist, dus zowaar geen grote hit ‘Forever Young’ als uitsmijter. Jammer, dat is toch een beetje als een Europe-concert zonder ‘The Final Countdown’. Maar goed, het draait om studioplaat twee uit 1994. Wel met een door elkaar gehusselde setlist gelukkig, dus niet de beste nummers in de eerste helft er al doorheen gespeeld. Hoewel alleen zanger Danny Vaughn en drummer Michael Clayton de oorspronkelijke bezetting hebben overleefd, klinkt het allemaal nog heerlijk. Danny zingt wederom prachtig en de nieuwe bandleden doen niet onder voor hun voorgangers. Het nadeel van dit concept is dat alle vullers ook een live-debuut krijgen. De funky songs ‘All Over Me’ en ‘Ain’t that Love’ zijn niet mijn favorieten, maar goed, geen hoogte- zonder dieptepunten. De rest van de nummers hebben de tand des tijds prima doorstaan en blijven mooie melodieuze rockers die destijds een beter lot verdiend hadden, want echt groot is de band nooit geworden. Maar net groot genoeg om nog altijd te kunnen touren blijkbaar. En maar goed ook, want het gebodene wordt met veel klasse gebracht en het publiek reageert terecht enthousiast. Als uitschieters noteer ik ballads ‘Write Your Name in the Sky’ en ”Standing Alone’ en het aanstekelijke, semi-akoestische ‘The End of the Summer Days’. 

Productioneel klinkt het als de bekende klok, qua spelniveau zit het meer dan snor. Maar of één en ander nou heel veel toevoegt aan de oorspronkelijke studioplaat? Nee. Nou ja, de (soms te) lange introverhalen van Danny Vaughn, maar dat weet ik na één keer draaien wel. Een hedendaagse liveplaat is normaal gesproken toch een veredelde ‘best of’ en in dit concept gaat dat niet op. Leuk voor de fans die de band graag deze nummers live hoort vertolken, minder boeiend voor de rest. 
(75/100)(Frontiers Music)

TRACKLIST:

1. Inherit The Wind
2. Meet Me In The Night
3. All Over Me
4. Catch My Fall
5. The End Of The Summer Days
6. Wait Forever
7. Ain’t That Love
8. Write Your Name In The Sky
9. Why Do You Cry
10. Rescue Me
11. The Last Sunset
12. Standing Alone
13. Strength In Numbers

LINE-UP: 

Danny Vaughn- vocals
Michael Clayton – drums
Ged Rylands – keyboards
Chris Green – guitars
Greg Smith – bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ