7 Miles To Pittsburgh – 7 Miles To Pittsburgh

Facebookrssmail

Dit project/deze band, 7 Miles To Pittsburgh, is ontstaan in 2014 door twee uit Eindhoven Rock City afkomstige bevriende muzikanten die al langere tijd met het idee en de wens rondliepen om samen eens muziek en misschien zelfs wel een album te kunnen gaan maken. Een kleinigheidje was het ontbreken van een goede zanger. Deze werd na een beetje aandringen en goede overtuigingskracht ook gevonden en hiermee konden de mannen aan de gang om de instrumentale nummers te gaan voorzien van teksten. De nummers die al klaar lagen zijn lekker klinkende melodieuze nummers met een ‘70’s overgoten rock-sausje.

En wie zijn dan de muzikanten in 7 Miles To Pittsburgh? Gitarist en tevens drummer (op dit album) is Joris Lindner (Komatsu – Nederlandse Sludge-Stoner-Metalband uit Eindhoven Rock City) Joris is een erg goede gitarist bij tijd en wijlen een beetje Eddie van Halen achtig. De grote vraag is…..waar heeft hij al die jaren in hemelsnaam gezeten!? Wat een gitarist! En wat een supervet gitaargeluid!!
Bassist is Martin Helmantel (Elegy) en dus eigenlijk de mede oprichter van de band. Op zang niemand minder dan Andrew Elt (Gin On The Rocks, Sleeze Beez, The Moon en Physical Graffiti (– Led Zeppelin Tribute band). De vette Hammond op dit album is van Will Maas (Sessie muzikant).

Als je spreekt over “naar een hoogtepunt toe werken” dan is 7 Miles To Pittsburgh daar erg goed in. Vanaf het begin van de CD met het openingsnummer ‘Same Size’ wordt de muzikale lat al hoog gelegd. De band laat direct horen waar ze door beïnvloed zijn door de heerlijke Deep Purple en (Oude Bluesy) Whitesnake achtige hammond in het nummer. Het titelnummer van zowel de CD als de naam van de band volgt en hierin worden we getrakteerd op een heerlijke smeuïge gitaarsolo van Joris Lidner in de style van Eddie van Halen en Richie Sambora. En uiteraard ook weer die vette lekker onderliggende hammond. Het is een goed in het gehoor liggend melodieus nummer en doet mij af en toe denken aan het nummer Man In The Box van Alice In Chains qua gitaarsound en ritme.

‘Lost And Found’ is een nummer waar ik mij bij af vraag of ze deze ook live zullen gaan spelen wanneer de band gaat optreden. Waarom? Omdat de zang van Andrew Elt echt superhoog is en ik mij af vraagt of hij dit live haalt. Ook in dit nummer trekt de band weer de muzikale truckendoos open want er blijkt een goddelijk lekkere twingitaar-hammond solo in te zitten. Verder werken naar het hoogtepunt doet 7 Miles To Pittsburgh met het nummer ‘Earth Dance’ wat een slepend nummer is. ‘Earth Dance’ heeft een moddervette gitaarriff wat het hele nummer als een “looping” doorgaat. Dit klinkt erg vet! In dit nummer mag gitarist Lindner ook even lekker los en mag hij laten horen dat zijn liefde voor gitaarspelen bij Eddie van Halen, Steve Vai en Joe Satriani vandaan komt.

‘Jambalaya’ is zo’n nummer wat perfect past op een lekker zonnige dag. Het is een poppy-commercieel-ballad achtig nummer en zou het erg goed doen als eerste singel. Een nummer waar alles in zit! Hammond, twin gitaarsolo, lekker melodieus refrein en zelfs een achtergrondkoortje. Of het allemaal nog niet genoeg is volgt het nummer ‘Damn’. Laat ik vooraf nog even vermelden dat ik voor elke muzikant 100% respect hebt voor wat hij of zij doet. Ik vind het super knap hoe iemand een instrument kan bespelen en samen met andere tot een geheel kan komen. Het nummer ‘Damn’ is zo’n mooi voorbeeld. Bij het horen van dit nummer staat het kippenvel op mijn lijf en kan ik alleen maar trots zijn dat dit een Nederlands product is! Het is een semi ballad met echt een heerlijke sfeer in het nummer. De zang van Andrew leent zich nog steeds zeer goed om ballad achtige nummers te zingen. Het is mijn persoonlijke favoriet van het album. Het zit echt ontzettend goed in elkaar middels een heerlijke scheurende gitaarsolo en een moddervet basgeluid.

Even dacht ik dat de CD als een nachtkaarsje uit zou gaan want het is natuurlijk erg lastig om na zes absoluut zeer sterkte nummers dit vast te houden tot aan het einde van de CD. Maar ik zie het maar zo dat de band even terugschakelt naar een wat lagere versnelling om even op adem te komen. Wat ook fijn is voor de luisteraar. ‘Imaginary Friend’ heeft een lekker sleepend ritme wat het hele nummer doorgaat en is ook weer voorzien van een sublieme gitaarsolo. De zang op dit nummer lijkt en beetje op dat van het nummer ‘Lost And Found’. Dit nummer loopt naadloos over in ‘Above The Fold’.
’21 Grams’ is de echte ballad op de CD. Af en toe een beetje Led Zeppelin achtig maar heeft toch ook weer een heel eigen 7 Miles To Pittsburgh geluid. ‘If All Else Fails’ is de afsluiter van het album en hier zit ook weer van alles in. Ik hoor bongo’s, twingitaar, hammond, accoustisch gitaar en ook weer een heerlijke melodie. Top afsluiter van dit album!

Deze band klinkt (en is) on-Nederlands goed! Ik hoop dat ze de kans krijgen en zullen pakken om op tour te gaan met dit album want deze nummers komen alleen maar beter tot hun recht op een podium. De band zou een hele mooie combi kunnen zijn om samen met Vandenberg’s Moonkings te kunnen gaan touren. Maar denk dan wel dat onze aller Adje flink aan de bak zal moeten. Maar man oh man wat verlang ik er naar om deze band live te kunnen aanschouwen en het volledige album live te horen!

Nederland is een zeer goed muzikaal export product rijker!

(95/100, A67 Records)

Tracklist:
1. Same Size (Soul)
2. Pittsburgh
3. Lost and Found
4. Earth Dance
5. Jambalaya
6. Damn
7. Imaginary Friend
8. Above the Fold
9. 21 Grams
10. If All Else Fails

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ