Hellsingland Underground – A Hundred Years is Nothing

Facebookrssmail

Hellsingland Underground is ondertussen aan hun vijfde studioalbum toe. In de afgelopen elf jaar hebben ze met verschillende tussenpozen vier albums gelost: in 2008 ‘Hellsingland Underground’, in 2010 ‘Madness & Grace’, in 2012 ‘Evil Will Prevail’ en in 2016 ‘Understand Gravity’. Inmiddels is het 2019 en ‘A Hundred Years is Nothing’ is een feit. Van alle albums die de zes Zweden hebben uitgebracht is dit ongetwijfeld het meest diverse, maar ook het vreemdste album dat zij hebben gemaakt.

De tracks variëren van pop tot indie en van bluesy-folk tot rock ‘n roll. De jaren 70 en 80 lijken weer terug te zijn gekomen in vrolijke nummers met lange instrumentale intermezzo’s. Muzikale invloeden van Sigur Ros en Kent zijn duidelijk te horen, met name in de instrumentale gedeelten waarin schitterende sfeerbeelden worden gecreëerd.

Het album komt wat langzaam op gang maar dan begint ‘Criminal Summer’: een tof nummer met duidelijke invloeden van David Bowie en Elton John. So far, so good. Dan volgt ‘The Blessing & The Curse’ dat volgens mij wel een ode aan Dolly Parton móet zijn: vettige rock ‘n roll die je laat bewegen of je nu wilt of niet. ‘Rainbow’s Gold’ is een mooie bluesy ballad gevolgd door meer vettige rock ‘n roll gecombineerd met jaren 80 gitaren in ‘Elephant’. Maar dan gaat het mis met ‘A Hundred Years is Nothing’: een hele drukke versie van een track die ook van Imagine Dragons zou kunnen zijn. Helaas zijn de volgende nummers ook wat teleurstellend maar de laatste track, ‘Bloodlines’, is weer genieten, niet in het minst omdat David Bowie weer even om de hoek komt.

Al met al is het een misschien een matig album, maar er zijn een paar nummers die echt leuk zijn. Luister er zelf maar eens naar en vel dan je eigen oordeel. (50/100) (Wild Kingdom)

Tracklist:

01. Carnival Beyond The Hills
02. Strangelands
03. Criminal Summer
04. The Blessing & The Curse
05. Rainbow´s Gold
06. Elephant
07. A Hundred Years Is Nothing
08. I Win, You Lose, I Guess
09. Pig Farm
10. From Here To The Grave
11. Bloodlines

Line up Hellsingland Underground:

Charlie Granberg, vocalen
Jerry Ask. gitaar en vocalen
Peter Henriksson, gitaar en vocalen
Martin Karlsson, basgitaar
Patrik Jansson, drums
Thomas Pettersson, keyboard

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ