FortaRock in the City, een top dag in Doornroosje

Facebookrssmail

Op zaterdag 27 mei stond de negende editie van FortaRock op de agenda. Geen Park Brakkenstein of Goffertpark deze jaargang maar deze keer is de plaats van handeling Doornroosje in Nijmegen. FortaRock maakt deze jaargang even pas op de plaats en onder de noemer FortaRock in the City wordt er een gevarieerd programma neergezet. Met een line up die bestaat uit sterke Nederlandse bands en deze aangevuld met internationale acts staan er vandaag een tiental bands geprogrammeerd. Talentvolle bands als Ulsect, meer gevestigde namen als The Charm The Fury en nieuwkomer DOOL uit het vaderland en buitenlandse namen als de Poolse death metal band Decapitated en de eveneens uit Polen afkomstige black metal “hype” Batushka.

Opener van de dag is het Italiaanse Destrage. De band is opgericht in 2002 en heeft inmiddels vier albums uitgebracht. De laatste langspeler, ‘A Means to No End’, verscheen in 2016. Destrage brengt een progressieve vorm van metalcore en nummers als het wat populair klinkende ‘Don’t Stare at the Edge’ worden met enthousiasme gebracht. Zanger Paolo Colavolpe en zijn kornuiten mogen zich verheugen op een goed gevulde zaal en de energieke show van de band slaat enigszins over op het publiek resulterend in wat pit beweging. Met vermakelijke nummers als ‘Destroy Create Transform Sublimate’ en ‘Symphony of the Ego’ zet Destrage een lekkere show neer en is de band een sterke opener van de dag.

Het Tilburgse Pelgrim bevindt zich in het muzikale spectrum van voorganger Destrage. Deze jonge Nederlandse band bracht na een EP in 2013 de debuut plaat ‘Ephemera’ in 2016, een plaat die goed ontvangen werd. De progressieve metalcore die de heren brengen kan maar op een manier gebracht worden, energiek, en dat is wat de heren doen. Brute vocalen van zanger Wouter Zaman worden bijgestaan door subtiel gitaarwerk van de gitaristen Kevin van der Ven en Koen Scheepens. Geweldige solo’s in de combinatie met de brute groovende muziek vormen een unieke mix. Fijne nummers als ‘Demagogue’ zorgen voor een lekker metal feestje.

Van de brute metalcore komen we bij de meer subtiele progressieve metal van The Contortionist. Deze uit Indianapolis afkomstige band is momenteel druk met een nieuw album dat ergens dit jaar moet verschijnen, het laatste en derde album ‘Language’ verscheen in 2014. Heerlijke uitgebalanceerde nummers als ‘Language I: Intuition’ en ‘Thrive’ met sterke vocalen van zanger Michael Lessard, vocalen die vandaag geluid technisch niet helemaal uit de verf komen. Een fijne show van The Contortionist die voor een rustpuntje zorgt in het overige metal geweld.

Ulsect is een jonge Nederlandse technische death metal band. De band kent een tweetal leden uit de black metal band Dodecahedron: drummer Jasper Barendregt en gitarist Joris Bonis. Bassist Dennis Aarts is vooral bekend als de voormalige bassist van Textures. Begin deze maand kwam het gelijknamige debuut album uit en vandaag in Nijmegen zijn we getuige van een van de eerste live optredens van de band. Ulsect brengt technische death metal en speelt nummers van de debuut plaat. Een strakke set met nummers als ‘Diminish’ is het gevolg, de rauwe en agressieve vocalen zanger Dennis Maas zijn sterk en muzikaal staat het als een huis. Ulsect is een leuke band en een om in de gaten te houden.

De volgende band is de “hype” Batushka. De poolse black metal band haalt de inspiratie uit de Slavisch-orthodoxe kerk. Het achttal muzikanten brengt een statische show waarbij genoeg te genieten valt van de aankleding van het podium met kaarsen en wierook waarbij de zanger het naderende onheil vanachter zijn preektafel brengt. Met een koor dat de kerkelijke zang brengt en de gebruikte authentieke instrumenten live bespeelt is het plaatje rond. Batushka speel de debuut plaat ‘Litourgiya’ in zijn geheel en nummers als ‘Ектения III: Премудрость’ (wijsheid) en ‘Ектения VII: Истина’ (waarheid) klinken sterk en zijn een welkome verrijking in het black metal genre. De opgedragen mis komt ten einde, Batushka brengt een leuke en unieke show.

Behalve de muzikale aspecten heeft FortaRock in the City meer te brengen. In samenwerking met Buma Rocks is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met professionals uit de muziekindustrie. Zo schuift Aardschok baas Mike van Rijswijk aan en bespreekt hij onder andere de toekomst van het papieren blad en de “concurrentie” van de webzines en is er een vraaggesprek met Periphery drummer Matt Halpern. Het Belgische duo Goe Vur In Den Otto presenteert de metalquiz ‘Wheel of Steel’ in het cafe waarbij kaarten te winnen zijn voor FortaRock 2018. Verder is er om 17:10 een minuut stilte voor de slachtoffers van de meest recente aanslag in Manchester, enige minpuntje in een verder vlekkeloze organisatie is dat het eerder 17:10 is in het cafe dan in de zaal. Ook aan de inwendige mens is weer aandacht besteed met verse flammkuchen uit de oven, de Forta Hotdog maar ook vegetarische en veganistische gerechten als een zwarte bonenpasta vinden hun aftrek bij het hongerige publiek.

Het debuutalbum van het uit Amsterdam afkomstige The Charm The Fury verscheen in 2012, inmiddels ligt de opvolger ‘The Sick, Dumb & Happy’ sinds 17 maart in de schappen. Op het debuut was het nog voornamelijk melodieuze metalcore die de band ten gehore bracht, voor deze tweede release ging het roer echter om. De muziek klinkt krachtiger en meer volwassen dan op die eerste plaat en met frontvrouw Caroline Westendorp staat er ook echt wat op het podium. Nummers als ‘Down On The Ropes’ en ‘Echoes’ van de nieuwe plaat worden met overtuiging gebracht en vallen in de smaak bij het publiek in Doornroosje. The Charm The Fury brengt een vermakelijke en professionele show en is klaar om de wereld te veroveren.

De Poolse death metal band Decapitated timert al sinds 1996 aan de weg en van de zomer verschijnt het zevende album ‘Anticult’ van de heren. Decapitated opent de set met ‘The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation’ en het titel nummer van het voorgaande album ‘Blood Mantra’ waarna het tijd is een eerste twee nummers van de nieuwe plaat: ‘Never’ en ‘Day 69’. Zanger Rafał Piotrowski gaat als vanouds weer voorop in de strijd in zijn poging het publiek bij de show te betrekken. Een geslaagde missie, de bezoekers zijn volop actief in de pit. Decapitated speelt een set met voornamelijk nummers van het nog te verschijnen nieuwe album en de twee laatste albums en zorgt voor een fijne death metal show.

DOOL is de nieuwste Nederlandse sensatie in het het muzikale landschap. De band rond de Rotterdamse Ryanne van Dorst met leden van onder meer The Devil’s Blood, Gold, The New Media en Malkovich brachten onlangs het debuut album ‘Here Now There Then’. Een album dat groots werd ontvangen door de verschillende media. Ook live staat het album als een huis, DOOL opent met de album opener ‘Vantablack’ en onmiddellijk blijkt dat we hier te maken hebben met een groep rasmuzikanten. Een heerlijke donkere rock show volgt, Ryanne en haar kompanen brengen de show met enthousiasme en het spel plezier straalt af van de gezichten. Ook het publiek geniet van de band, met nummers als ‘Golden Serpents’, ‘Words on Paper’ en ‘She Goat’ worden we getrakteerd op een een heerlijke rock show. Geen paniek wanneer er even iemand met instrument problemen van het podium stapt en wanneer er een wat geschreeuwd wordt uit het publiek wordt daar door Ryanne adequaat en ad rem op gereageerd. DOOL gaan we in het komende festival seizoen nog regelmatig tegenkomen en dat is geen straf.

Laatste band op het hoofd podium is het uit Washington afkomstige gezelschap van Periphery. De progressieve metal / Djent band is in Europa op toer om het laatste album ‘Periphery III: Select Difficulty’ te promoten. Nummers als ‘The Way the News Goes…’ , ‘Marigold’ en ‘Remain Indoors’ volgen op een set opening met ouder materiaal. De sterke vocalen van zanger Spencer Sotelo worden feilloos begeleid door de band die een uiterst strakke set weet te spelen. Een goed geluid zoals een band in dit genre nodig heeft met stuk voor stuk goede muzikanten weten indruk te maken op het publiek.

Afsluiter van de dag is het Spaanse Noctem en ook deze band heeft vorig jaar met ‘Haeresis’ een recent album uitgebracht. Opener ‘Pactum with the Indomitable Darkness’ van het nieuwe album maakt duidelijk dat de brute black metal een luisterend oor vindt in Nijmegen. Smerige vocalen van Beleth, corpse paint en vooral de duistere muziek is weliswaar niet vernieuwend in het genre maar staat sterk. Drummer Arnau ” Voor” Martí tovert de ene lastbeat na de andere en Noctem brengt een heerlijk duistere show. Behalve de black metal zijn er duidelijk thrash en death metal invloeden te horen, iets wat de band wat extra’s geeft en maakt dat Noctem een meer dan vermakelijke afsluiter is.

Doornroosje is een top locatie en dit samen met de perfecte en strakke organisatie hebben FortaRock in the City 2017 tot een succes gemaakt. Volgend jaar gaan we weer naar buiten, op 1 en 2 juni zal het Goffertpark weer het toneel zijn van de 2018 editie. Een eerste band is al vastgelegd en zal later bekend gemaakt worden, hou de pagina van FortaRock in de gaten. Tot volgend jaar!

Foto’s (C) Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ