Silver Lady Line up van Maiden United zorgt voor verpletterend slotstuk van FemMe 2019

Facebookrssmail

De slotdag van het jaarlijkse FemMe belooft wat. Slechts twee bands deze dag maar voor een derde dag en op zondag is dat eigenlijk meer dan voldoende zodat iedereen nog een beetje op tijd huiswaarts kan keren. Om 14.30 uur zijn we weer present in een goed gevulde The Box. 

Beyond God
Zangeres Meryl Foreman en consorten van Beyond God mag het spits afbijten en doet dat naar behoren. Hoewel ze aangeeft behoorlijk verkouden te zijn is daar tijdens de set weinig van te merken. Ze zingt weer loepzuiver en Beyond God laat horen hoe breekbaar songs worden wanneer ze akoestisch worden gebracht. Het optreden wordt meteen gebruikt om hun onlangs uitgebrachte, akoestische album “All Strings Attached” te promoten. Dat neemt niet weg dat gedurende het concert een zekere afwisseling op vocaal en muzikaal gebied ontbreekt. Pas tegen het einde wordt er middels enkele songs wat meer vaart in het gebeuren gebracht. Meryl heeft ook erg weinig contact met de aanwezigen en spraakzaam is zij slechts tegen het einde. Wellicht heeft het te maken met haar verkoudheid maar zo heeft het gebeuren meer weg van een luistersessie. 

Maiden United – The Silver Lady Line Up
Maiden United sluit vandaag haar 2 jaar durende “Empire Of The Clouds” tournee af en heeft speciaal voor FemMe een aantal zangeressen uitgenodigd. Het concept mag inmiddels bekend zijn; Iron Maiden songs in een akoestisch jasje, af en toe voorzien van een ander arrangement.  Naast celliste Maaike Peterse (Kingfisher Sky/Ayreon) treffen we op zang Elina Siirala (Leaves’Eyes) , Eszter Anna Baumann (Ann My Guard), Maggy Luyten (Nightmare/Beautiful Sin/Ayreon) en Evelin Szilágyi, die de zieke Marcela Bovio (Stream Of Passion/Mayan/Ayreon) vervangt.  Geopend wordt met het 1e stuk van “Empire Of The Clouds” dat in drie aparte stukken verdeeld over het concert gebracht wordt waarin Elina de vocalen voor haar rekening mag nemen. Dat doet zij zeker niet onverdienstelijk maar bij haar stem ontbreekt net een beetje dat rauwe randje waarmee de tekstuele dreiging beter tot zijn recht zou komen. De hoge uithalen zijn dan echter weer perfect en ook met de grote hoeveelheid tekst heeft ze geen enkele moeite. Muzikaal is er uiteraard door deze rasmuzikanten (Daan Janzing, Joey Bruers, Huub Van Loon en Dirk Bruinenberg) geen enkele speld tussen te krijgen. Evelin doet het in “Aces High” nog wat rustig en onwennig maar zal later iedereen verassen met venijnige uitvoeringen van “Charlotte The Harlot” (waarmee aangetoond wordt hoe krachtig akoestisch kan zijn) en “22 Acacia Avenue”. Pff, talentje hoor deze Evelin. Zeker iemand om in de gaten te houden. Dat Anna Baumann wel raad weet met akoestische uitvoeringen wist menigeen al wel maar hier laat ze horen en zien met haar levendige performance dat ze helemaal in de inkt kan kruipen waarmee de songs geschreven zijn. Met een levendige presentatie van “Strange World”, “The Evil that Men Do” en met name “Die With Your Boots On” laat zij horen dat met uitgeklede versies de vertellingskracht van de teksten beduidend toe kan nemen. Maar hoe fantastisch zij het ook deden er was er nog een die werkelijk het dak eraf deed blazen.

Maggy Luyten, gezegend met een van de beste rockstrotten van de wereld, zoniet de beste, gaat deze middag helemaal los met haar krachtige uitvoeringen van “2 Minutes To Midnight”, “Futureal”, “Children Of The Damned” en “The Trooper”. Lenig als een kat en boordevol expressie sleurt dit podiumbeest je de rock dimensie in. Maggy bouwt haar eigen feestje, rekt nummers gewoon nog even op en brengt de zaal in opperste extase. Hoezo akoestisch, dit rockt op weergaloze wijze en heel de zaal brult mee. Tijdens de toegift die plaatsvindt na het uitvoerig in het zonnetje zetten van de organisatie van FemMe door Joey, sleurt zij de overige meiden nog even mee in een heerlijke versie van “Wasted Years” waarmee helaas een einde komt aan dit fenomenale optreden en FemMe 2019 in zijn geheel.

Tot Slot
FemMe 2019 is weer een editie geworden die de thuisblijvers in het ongelijk stelt. Vooral de fantastische concerten van Maiden United, Damian Wilson, Skarlett Riot, Cathubodua en Ancient Bards mochten er wezen. Met Antidemon en Pandora’s Key waren er leuke, goede verassingen en echte missers waren er eigenlijk niet. The Box is een mooi zaaltje, groot genoeg en goed toegankelijk. Catering was verzorgd en voor wie een restaurant wilde bezoeken was er volop keuze in het centrum dat met 10 minuten lopen goed te bereiken is. Heel vriendelijk personeel bij The Box, de geluidsman verdient een extra pluim voor het zeer verzorgde geluid bij alle bands en de crew was als altijd weer fantastisch. Ton en consorten hebben weer uitstekend werk afgeleverd met dit fijne festival waarvan de 2020 editie al vaststaat. Je kunt 9/10/11 oktober 2020 alvast noteren. Voor de liefhebbers; op 1 februari 2020 is er een speciale wintereditie. Tickets zijn al verkrijgbaar via https://nuppel.com/category/tickets/

Foto’s: Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ