Albumpresentatie 7 Miles To Pittsburgh in De Boerderij maakt verwachtingen waar

Facebookrssmail

Vrijdag staat de Boerderij in het teken van de Fender gitaar voor zowel de genres waar hij het meest gebruikt wordt: Blues en Hardrock. 7 Miles To Pittsburgh staat centraal. Vanavond is de uitgestelde cd presentatie van het nieuwe album ‘Revolution On Hold’, die gepland stond voor 21 december 2018. Deze is verschoven naar vanavond vanwege het feit dat de cd niet op tijd klaar was voor presentatie.

Vanavond is het de geboorte van de opvolger van het eerste album welke met lovende recensies werd ontvangen door de Nederlandse rockpers. De mannen ontvangen het nieuwe album uit handen van presentator van het legendarische programma Countdown Café, Kees Baars. Vandaag viel het album op de mat vanuit de pre sale, veel verser kan het niet wezen zelfs de nieuwe website is nog niet online.

Bas Paardekooper mocht het toegestroomde publiek op stoom brengen. Bas werd op 11 jarige leeftijd geïnspireerd voor het spelen van de gitaar na het horen van Jimi Hendrix’ ‘Hey Joe’. Met  vier succesvolle albums op zak behoort Bas en band tot de crème de la crème van Nederlandse bluesrock. Voorheen Bas Paardekoper and the Blues crew,  vanavond staat Bas alleen met de achternaam op het affiche gewoon ‘Paardekoper’. Met drie man op het podium: gitaar, drum en bas.

De nummers zijn voorzien van rijke arrangementen en ruige zangpartijen afgewisseld met slow blues waarbij Gary Moore van boven tevreden zou meeluisteren. Paardekooper doet het goed in Zoetermeer.

Verwachtingen zijn hooggespannen voor de nieuwe cd ‘Revolution On Hold’ van 7 Miles To Pittsburgh.  De vraag is of ze instaat zijn de voorganger te evenaren. 7 Miles To Pittsburgh, een samenwerking van zanger Andrew Elt (Gin On The rocks, Sleeze Beez), de bassist Martin Helmantel (Elegy) en gitarist Joris Lindner.

Vanuit de opener ‘Olympus’, het eerste nummer direct van het nieuwe album ‘Revolution On Hold’, neemt de avond aanvang. Lekkere rock songs met hier en daar wat progrock invloeden en een unieke ondersteuning van Remco Zandvoort  met zijn Hammond welke je eerder verwacht in de blues hoek dan in de hardrock. ‘Damn’ en ‘Bad Enough’ volgen elkaar op. Veel zangers in het genre gebruiken de stembanden op een wijze zo dat het in de loop van de avond toch tegen de irritatie grens begint te lopen. Niet vanavond. Andrew Elt beschikt over een zuivere en heldere rock klank, geen gebrul geschreeuw, maar een zanger met een strot welke klinkt als een klok. Er worden onderwerpen aangesneden over maatschappelijke issues zowel belangrijk als minder belangrijk schizofrenie klimaatveranderingen en…ok! over de acteur Dennis Hopper.

De band opereert in het hardrockgenre met een vettig retro randje en de randen van de progressieve rock worden niet geschuwd. Niet in een hokje te plaatsen, veel vergelijkingen maar met compleet eigen geluid. Gelukkig niet te gepolijst maar heerlijk rauw. Vooral de gitaren klinken lekker ruig. Dat Joris Lindner een potje gitaar kan spelen laat hij overduidelijk horen in ‘Lost and Found’. Dat de virtuoos ervaring heeft opgedaan bewees deze ritme expert al eerder met Komatsu.

Natuurlijke charisma, constante interactie met het publiek en een reten strakke performance ‘7 Miles To Pittsburgh’ pakt uit, gitaarsolo’s en een ritme sessie van Dirk Bruinenberg brengt de nummers naar grote hoogte. Er is ruimte voor snerpende solerende gitaren en de strakke baslijn van Martin Helmantel. Remco Zandvoort die op de achtergrond het viertal op  Hammond orgel begeleid, rustig kabbelend mee spelend met de band zonder echt een hoofdrol op te eisen.

De nummers van het nieuwe album klinken  veelbelovend. ‘Think’, ‘Brave New World’, ‘God Only Knows’, stuk voor stuk lekkere old fashion hardrock nummers. Niemand  kan Andrew vanavond betrappen op een valse noot. Rockend toewerkend naar de verplichtingen in de encore waar van Andrew laat doorschemeren ook geen fan van te wezen, ‘Tom Sawyer’, Jambalaya’. En na de dankbetuigingen verlaat de band het podium.

De nummers van de nieuwe cd klinken veelbelovend, wederom leveren ze een prima plaat met dito show af. In deze markt presteert 7 Miles To Pittsburgh buiten Nederland goed. Het is een beetje jammer te zien dat er een matige belangstelling is voor een band als deze waarvan in Nederland niet zo’n groot  aanbod is, 7 Miles To Pittsburgh verdient vele malen beter.

Foto’s (c) Johan Sonneveld

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ