5FDP verpulvert reputatie in 013

Facebookrssmail

De lange rijen voor de ingang van een uitverkocht 013 laten over het enthousiasme van de fans van Five Finger Death Punch weinig te raden over. De hoeveelheid reacties op social media na afloop van het concert evenmin aan de boosheid van diezelfde fans. Het was een bijzondere avond…

Mandrake’s Monster
Support werd vanavond keurig verzorgd door alternatieve rockband Mandrake’s Monster. Aan enthousiasme en vaardigheden bij deze heren geen gebrek. Dat verbaasd niets, aangezien enkele bandleden (Sem op bass en Mart op drums) ook nog wel eens een deuntje spelen bij Vandenberg’s Moonkings. Mandrake’s Monster presenteert hoogkwalitatieve gemakkelijk verteerbare energieke rockmuziek die doet denken aan o.a. Foo Fighters, Led Zeppelin en Black Sabbath. Het halve uurtje vliegt om met zowel kleine als wat grotere liedjes zoals ‘Clownface’ en ‘Screaming squad’. Echt wakker zijn de oren nog niet, het stevige werk wordt duidelijk overgelaten aan de main act.

Five Finger Death Punch
Five Finger Death Punch heeft een reputatie van moddervette riffs, hooks en melodieën. Met frontman Ivan Moody aan het roer verpulvert Five Finger Death Punch dan ook zaal na zaal lezen we in de aankondiging.

Een uitverkocht 013 staat vol ongeduldige fans en het enthousiasme laait onmiddellijk op als de intro start en de eerste bandleden op het podium verschijnen. 5FDP trapt af met ‘lift me up’ van het voorlaatste album. Tot ieders verbazing komt echter niet Ivan Moody, maar ene Tommy Vex (de zanger van Bad Wolves) de honeurs waarnemen. De wenkbrauwen gaan nog iets verder omhoog wanneer dit ook bij het tweede nummer ‘Never enough’ het geval is. Maar de opluchting is groot als Mr. Moody tijdens het nummer eindelijk ten tonele verschijnt met de herkenbare rode handafdruk op zijn gelaat.

De show lijkt op gang te komen, daar gelaten wat suggestieve grappen van de frontman over zijn zogenaamde (of niet?) vertrek bij 5FDP. De overige bandleden lijken er in eerste instantie weinig acht op te slaan en maken hun gebruikelijke signature moves; de (baard)dreads gaan in het rond en het publiek zingt enthousiast mee. De irritaties lopen echter zichtbaar op als Ivan tussen de nummers door doorgaat met zijn egostrelende monoloog. Zijn zang laat tijdens de nummers overigens regelmatig te wensen over. Tijdens ‘Burn Motherfocker Burn’ barst de bom: gitarist Jason Hook smijt zijn gitaar op de grond en loopt het podium af (voor visuele ondersteuning zie youtube). The show must go on en de band gaat in eerste instantie onverstoorbaar door. Als Hook bij het akoestische ‘remember everything’ eveneens verstek laat gaan, dringt door dat er stront aan de knikker is.

Mr. Moody laat zich niet uit het veld slaan en bouwt zelf een feestje met het publiek. De rest van de band is nergens te bekennen. Jason verschijnt uiteindelijk weer ten tonele maar na ‘Under and over’ en ‘Bleeding’ komt er na ruim 50 minuten ineens een abrupt einde aan deze bizarre avond. De volle zaal blijft stomverbaasd achter. Die verbazing slaat vrij soepel om in teleurstelling en boosheid als de heren van Five Finger Death Punch ook echt wegblijven.

Wat volgt is een stortvloed aan klachten op social media van fans die soms langer in de rij hebben gestaan dan dat ze konden genieten van hun favoriete band. 013 pakt de communicatie goed op, maar kan in dit geval weinig betekenen. De band zelf houdt zich in eerste instantie stil, al vermoed ik dat ook zij niet echt een topavond hebben gehad. Twitterberichten van gitarist Zoltan spreken van technische problemen en miscommunicatie. Het uitblijven van een officiële reactie, maar wel een aankondiging van diverse grote shows – waaronder in Amsterdam – kon vanmorgen rekenen op nog meer irritatie bij de fans. Na 24 uur lang en diep nadenken over deze ingrijpende avond komt de band met het volgende korte statement ‘you aren’t a race car driver if you don’t wreck a car or two’.

Het enige dat verpulverd is na het optreden in 013 is wellicht de reputatie van 5FDP.

Setlist:
Lift Me Up – Never Enough – Wash It All Away – Got Your Six – Bad Company (Bad Company cover, feat Tommy Vex) – Jekyll and Hyde – Burn MF – The Agony of Regret – Remember Everything (acoustic) – Under and Over It – The Bleeding.

Foto’s (C) Ruth Mampuys

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ