3e editie Rockfestival ‘HELLDORADO’

Facebookrssmail

Na twee eerdere edities van het Helldorado-festival hebben we drie jaar moeten wachten voor de derde editie. Deze keer geen freakshows, vuurspuwers, messenwerpers, worstelaars, clowns, (half)naakte vrouwen, maar wel snoeiharde bands die op 19 november de hallen van het Klokgebouw vulden met hun muziek vanaf de drie podia. Klaar voor ‘One day of mayhem’.

Diggeth
De Achterhoekse band Diggeth opende de dag op het Lion stage. Deze driekoppige band rondom de zanger/gitarist Harald te Grotenhuis (ex-Wicked Mystic) hebben invloeden uit Hard Rock, Metal, Southern Rock en een likje Progressive Rock. Ondanks het vroege tijdstip hadden zich er vele bezoekers al verzameld voor het podium. Een goede opening van een dag die in het teken stond van ‘Proud to be loud’.

Geishas Of Doom
Door naar het Cobra stage. Een kleiner podium, een kleinere zaal, maar wel in your face door de lo-fi punkrockband Geisha’s Of Doom. Bestaande uit leden van onder andere Giant Tiger Hooch, Love Supreme, Automatic Sam, ATLANTA, Birth of Joy, Tricklebolt en Shaking Godspeed.
Wat ze ten gehore brengen is geïnspireerd door het moment en de Amerikaanse punkrock uit de jaren 80 (Black Flag, Butthole Surfers, Sonic Youth, Dead Kennedys).

Cobra the Impaler
Cobra The Impaler, de uit België afkomstige band rond gitarist, spilfiguur en ervaren rot Thijs De Cloedt (Hæster, ex-Aborted, ex-Horses On Fire), haalt sterke aanwijzingen uit de New Wave of American Heavy Metal. Op het Tarantula stage brachten ze levensgrote grooves en pittige gitaarleads samen met betoverende cleane vocale harmonieën en messcherpe screams ten gehoren. Ze brachten met hun performance de bezoekers naar een wereld van helden, goden en monsters.

¡Pendejo!
Back to the Lion stage voor de stoner metalband ¡Pendejo!, wat vrij vertaald vanuit het Spaans schaamhaar betekend. Deze band uit hartje Amsterdam, bestaat uit andere anderen uit oprichter bassist Jaap ”Monchito” Melman, bekend van onder andere Dreadlock Pussy en ReVamp.
Het veelvuldig gebruik van de trompetten van frontman El Pastuso is samen met de Spaanstalige teksten de verrassende troef achter de hand bij deze band.

Fire Horse
Vervolgens het Cobra stage waar de nieuwe Nederlandse band Fire Horse het dak eraf speelde. Zanger/gitarist Kevin Stunnenberg (ex-Birth of Joy), bassist Peter van Elderen (o.a. Peter Pan Speedrock) en drummer Guy Pek (Grenadeers) brengen de nodige ervaring mee wat zich ten gehoren brengt in stevige pokerrock en post-grunge met invloeden uit de jaren 70 en 90. Het kleinste podium van Helldorado werd even het grootste tijdens hun performance.

Stake
Volgende halte, het Tarantula stage voor de Belgische band Stake met als kenmerk: manisch, strak, intens, hypnotiserend en beklemmend. Stake, opgericht onder de naam Steak Number Eight, is een postrock- en noiseband. De muziek is een mengeling van postrock en sludgemetal, en is beïnvloed door bands als Pelican, Isis, Sunn O))) en Amenra. Ondertussen was het Klokgebouw al aardig gevuld met bezoekers, waarvan een groot deel zich voor het podium verzameld hadden.

Green Lung
De eerst Engelse band stond vervolgens op het Lion stage klaar om hun geluid wat terug grijpt naar de psychedelische rock en proto-metal, waarbij die klassieke geluiden worden geïnjecteerd met occult gif en punk energie. Green Lung veroverde dan ook in korte tijd een gewichtige plaats onder fans van stoner, doom, psychedelica en gelijkaardige subgenres van de metal- en rockwereld. Een grote menigte bezoeker verzamelde zich dan ook tegen de barrier aan voor het podium.

Speedözer
Het was weer tijd om het Cobra stage te zoeken voor de Belgische band Speedözer. Complexloze, rechttoe-rechtaan punk rawk, ofwel met andere woorden: loodzware Motörheadiaanse bulldozerriffs en drums gespeeld met de snelheid van het licht. De bezoekers werden lichtelijk geëlektrificeerd door deze krachtige rock’’n’roll.

Dool
Psychedelische metal en gothic pop door de band Dool klonken van het Tarantula stage. De Rotterdamse dark rock band met Raven van Dorst nam de hal over. De band laat een eigen sound horen met de inspiratie door bands als Sisters of Mercy en Sonic Youth. Menigeen was aangenaam verrast over de groei die de band heeft doorgemaakt de afgelopen jaren.

The Datsuns
Back to the Lion stage waar de uit Nieuw-Zeeland afkomstige rockband The Datsuns klaar stonden om hun mix van hard- en garagerock, metal en hints van heavy metal ten gehoren te brengen. Hun muziek kent invloeden van de Kinks en de White Stripes en hun live-shows worden vergeleken met die van The Who. De hal van het Klokgebouw was goed gevuld tijdens de performance.

Dopelord
Dopelord is een stoner/doom-kwartet afkomstig uit Polen. Ze worden vaak omschreven met de drie woorden traag, zwaar en massief. Geïnspireerd door vintage films, psychedelische rock en proto metal uit de 70s, magische kruiden en occulte films, weet Dopelord het beste van Black Sabbath en Pentagram te matchen met hedendaagse helden als Sleep en Electric Wizard.
De kleine hal waar de Cobra stage zich bevond was dan ook afgeladen vol om mee te bangen op hun muziek.

The Goddamn Gallows
Van rockabilly, psychobilly en punkrock tot bluegrass en metal; The Goddamn Gallows zijn van alle markten thuis, zolang het maar snel en hard is. Hun genre muziek is niet in een hokje te stoppen. Het optreden zat vol geïmproviseerde capriolen van schokkende variatie en angstaanjagende eclectische sounds. De vierkoppige band vulde het Tarantula stage met hun charisma.

Peter Pan Speedrock
Het leek wel of alle bezoekers van Helldorado gekomen waren voor Peter Pan Speedrock, de hal waar het Lion stage zich bevond stond afgeladen vol te wachten op de band. Bij het opkomen van de band was de eerste bierdouche al een feit. Na een periode van stoppen stonden ze er weer samen met hun mascotte Dikke Dennis. Laatst genoemde besloot een stagedive te maken die afliep met een crash tegen de barrier voor het podium. Wat een vliegende start had moeten zijn eindigde met geklauter over de barrier waarna hij op handen gedragen werd o door de bezoekers.
Met hun mix van van punk, hardrock, rockabilly en metal speelden ze de hal plat!

Temple Fang
Het vierkoppige space-rockmonster Temple Fang speelde vervolgens in de kleine hal op het Cobra stage. Onder de geur van wierook en met een heerlijke woestijngroove, trippende psychedelica en geestverruimde solo’s is het niet moeilijk om mee te varen met dit space-rockmonster. Een optreden is nooit hetzelfde door hun improvisatievermogen om echt in het moment te spelen.

Kadavar
De Berlijnse band Kadaver nam vervolgens het stokje over op het Tarantula stage. Deze band speelt retro rock in de breedste zin van het woord, waarin psychedelische rock en stonerrock zijn verwerkt, Niet voor niets worden vergeleken met bands uit het hardrock/heavy metal-tijdperk uit de jaren 70, zoals Led Zeppelin en Black Sabbath. Kadaver is een band die je live nooit teleurstelt.

The Hellacopters
Op het Lion stage stonden de Zweedse garagerockband The Hellacopters. De band maakt muziek met de wortels stevig in de jaren zeventig, met sterke invloeden door bands als KISS, Alice Cooper en toch ook wel de Rolling Stones als voorbeelden.
De band wordt samen met The Hives beschouwd als een van de belangrijkste Zweedse bands in de garagerockrevival en een van de meest invloedrijke rockbands in Zweden.

Clutch
Clutch sloot af op het Tarantula stage. De laatste bezoekers die er waren stroomden dan ook volop naar voren om de Amerikaanse rockband uit Frederick, Maryland te horen en zien. Een verfijnde rockact, die blues, southern rock, punk en en zware rock in zich heeft. Het stemgeluid van Neil Fallon, de beruchte bebaarde frontman van de band hypnotiseert je bijna. Kortom een geweldige liveshow met een no nonsens houding.

Bark
De afsluiter in de kleine hal was Bark. De Antwerpse band komt met vuige metal die ook nog eens vurig overkwam door de energieke uitvoering. De korte hondsdolle nummers zijn een giftige mix van groovy stonerrock, furieuze thrash, sludgy industrial en hardcore. Na een lange dag waren het de diehards en de trouwe fans die deze laatste band nog meepikte.

‘Proud te be loud’ dat statement is zeker behaald. Een geslaagde derde editie van het Helldorado festival. Aan een kant jammer dat de freakshows er dit jaar niet waren, maar aan de andere kant waren er zo wel meer bands die optraden voor de bezoekers.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ