Deflore – Spectrum – Epicentre

Facebookrssmail

Deflore is begin deze eeuw ontstaan. Deze Italiaanse band bestaat slechts uit twee personen: Christian Ceccarelli en Emiliano Di Lodovico. Christian speelt bas, Emiliano gitaar. Beiden spelen synthesizer. Zelf noemen ze hun muziekstijl: ‘Human Indu[b]strial.’ Ze mengen industrial met electronic, metal en psychedelica.

De zware sound van het openingsnummer klinkt behoorlijk elektronisch. De industriël klinkende herhalingen hebben bijna het geluid van een lopende band. Ondanks deze metalen en elektronische geluiden heeft ‘Deflore’ de melodie in ‘Mastica – Me’ bewaard. In ‘Betoniera’ zijn ‘bijgeluiden’ zoals kraken en zoemen toegevoegd. Door deze bijgeluiden delven bas en gitaar het onderspit ten opzichten van de industriële sound. Ook mis ik de dynamiek van echte drums. Al past het ontbreken hiervan wel bij industrial. De opbouw van de track is zeker interessant.

Hoewel voor mij de industriële kant van de muziek te overheersend is, blijf ik met belangstelling luisteren. Sampling van ‘vocalen’ in ‘Apollo’ is goed toegevoegd. De licht klinkende delen zijn verrassend. Het ruisende geluid wat in de zwaardere muziek is gemengd is te dik aangezet. Door de herhalingen is de opbouw van ‘Treesong’ iets minder boeiend. De sampling van zang is goed gedaan. De zware sound is prima, maar iets te vaak ongeveer hetzelfde gehoord tijdens de voorgaande tracks.

Sampling en elektronische geluiden door bijvoorbeeld de synthesizers is geen bezwaar voor mij. Maar hier slaat voor mij de balans te ver door naar het industriële. Ik mis niet alleen de puurdere sound van bas en gitaar. Maar ook licht bespeelde cimbalen en/of donderende drums. Dat was de variatie ten goede gekomen. Dit gemis neem ik mee in mijn beoordeling, die daardoor wat lager uitvalt. De opbouw van de nummers is goed. Bovendien zijn er veel leuke details in verwerkt. Dus er zijn zeker ook pluspunten. Liefhebbers van indu(b)strial lopen hier zeer waarschijnlijk warm voor!
Via het label is er een limited edition LP (inclusief cd) verkrijgbaar voor hele leuke prijs.

(67/100, Subsound records)

Mastica – Me : 5.21
Betoniera: 6.53
Apollo: 5.51
Rare – Fracto Phase 1 : 4.12
King Deaf: 6.11
Treesong: 5.15

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ