Temple of Void – Lords of Death

Facebookrssmail

In 2014 werden we al verrast met het ijzersterke debuut, ‘Of Terror and the Supernatural’, van Temple of Void. Het album van de uit Detroit (USA) afkomstige doom / death metal band sloeg in als een bom en was wat ons betreft een van de betere releases van dat jaar. We waren dan ook blij verrast dat het nieuwe album op onze deurmat is gevallen. De lat ligt natuurlijk wel meteen een stuk hoger, want na zo’n sterk eerste album zijn de verwachtingen hoog gespannen. Lukt het de band om de nog een dergelijk klapper uit te brengen, of misschien we te overtreffen? Om meteen maar met de deur in huis te vallen, het antwoord daarop is volmondig: JA! Wat een geweldige plaat is dit weer geworden.

Na een zeer sfeervol intro, ‘The Charnel Unearthing’, weet je eigenlijk al; dit kan niet meer mis gaan. Temple of Void heeft een unieke benadering van death metal. De term “old school death metal” dekt de lading allang niet meer. Natuurlijk is het traag en lomp, maar deze band weet zoveel meer sfeer te creëren dan de gemiddelde death metal band. Ik las pas ergens dat ze elke song benaderen als een unieke op zich zelf staande horror film, en dat is precies hoe het klinkt. Elk nummer is doordrenkt van zijn eigen lugubere atmosfeer. Voeg hier een heerlijke smerige lompe sound aan toe, en een zanger die zo ziek klinkt als een melaatse hoer, en je hebt enig idee wat je te wachten staat.

Het experiment wordt ook niet geschuwd. Zo hoor je aan het eind van het nummer ‘Graven Desires’ een heel stuk “cleane” zang voorbij komen. Verrassend, maar zeer goed op zijn plek. Dit doom nummer is wellicht ook wel het beste nummer van de plaat. Het meest recht door zee death metal nummer is ‘The Gift’, met overigens een geweldige tekst van zanger Mike Erdody. Het album wordt nog in tweeën gesplitst door een duistere akoestische passage, ‘An Ominous Journey’, die overigens iets te hard in de mix staat. En in het afsluitende nummer, ‘Deceiver in the Shadows’, horen we zowaar ook nog wat Paradise Lost achtige gitaarstukken voorbij komen. De prachtige cover art verdient ook een vermelding; deze is wederom verzorgd door Paolo Giraridi.

Temple of Void heeft wederom een heel sterk album afgeleverd. Wat ons betreft nog beter als de vorige plaat. Een welkome en vooral originele aanwinst voor de death metal scene. Het enige minpunt is dat de plaat eigenlijk te kort is. Hier lusten we meer van, veel meer.

(88/100, Shadow Kingdom Records)

Tracklist:
• The Charnel Unearting (intro)
• Wrechted Banquet
• A Watery Internment
• The Hideen Fiend
• An Ominous Journey
• The Gift
• Graven Desires
• Deceiver in the Shadows

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ