De bijna vergeten klassieker: Hawaii – One Nation Underground

Facebookrssmail

qpmcy80Als van uit het niets verscheen daar ineens de debuutplaat van Hawaii uit Honolulu. Zonder bekende eerdere releases verscheen in 1983 ‘One Nation Underground’ via Shrapnel Records. Een op speed metal georiënteerde plaat die in de tijd stof deed opwaaien, zoals Shrapnel label wel meer unieke releases kende in die tijd.

De opener van deze LP is ‘You’re Gonna Burn’, opmerkelijk zijn de bijna nasale vocalen van zanger Gary St. Pierre (datzelfde jaar ook verantwoordelijk voor de vocalen op de Vicious Rumors debuutplaat ‘Soldiers of the Night’). Sterk gitaarwerk van Marty Friedman zorgt voor een sterk openingsnummer. ‘Living in Sin’ is een cover van Vixen nummer met een geheel eigen Hawaiiaanse saus. Titelnummer ‘One Nation Underground’ is er een waar je niet snel genoeg van krijgt. Een heerlijk snel nummer met de hoge, snerpende vocalen van meneer St. Pierre.

‘Nitro Power’ start met een sterke gitaarsolo van Marty die ook al in die jaren liet horen gitaar te kunnen spelen. ‘Nitro Power’ is een lekker speed metal nummer waarbij het gitaarspel van hoog niveau is en duidelijk op de voorgrond treedt zonder ook maar ergens te overheersen. Andere krakers zijn de nummers ‘The Pit and the Pendulum’ (Aloha cover) en ‘Secret of the Stars’ (Vixen cover). Hawaii besluit de plaat met een instrumentaal nummer, ‘Overture Volcanica’ is geen straf om te beluisteren met een gitarist als Friedman.

‘One Nation Underground’ is een album dat mij altijd zal bijblijven. Uniek in de tijd met de speed metal en het ongekende talent van de gitarist. Hawaii stopte definitief in 1986 na in 1985 de plaat ‘The Natives Are Restless’ te hebben uitgebracht.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ