Anthrax bouwt samen met het publiek een waar metalfeest

Facebookrssmail

Een waar buitenkansje, Anthrax, een van de “Big Four” in thrashmetal, komt naar de Nieuwe Pul in Uden voor een intieme clubshow. De concertzaal van de Pul kan 650 mensen herbergen zodat iedereen, ook op het balkon bijna met zijn neus op het podium staat.

Al ruim voor aanvang van het programma is de Kapelstraat, waaraan de Pul gelegen is, vol met metalheads uit alle windrichtingen. Vanwege de aangescherpte beveiliging is de wachtrij nogal aangegroeid, maar er klinkt geen wanklank. Men geniet van het laatste straaltje zon. Eenmaal binnen is de zon snel vergeten en daalt het publiek af naar de poorten van de metal hel.

Distillator

Het Enschedese Distillator mag vanavond het publiek opwarmen voor het machtige Anthrax. In haar bio schrijft de band: ” Formed in January 2013, but sounding like 1986”. En dat is precies wat je krijgt. Lange haren, strakke jeans, hoge gympen en vestjes bepalen de looks. Donderende drums, grommende baslijnen en gierende riffs op een heuse flying-V gitaar het geluid. Distillator is moddervette old-skool heavy metal. Je hoort referenties naar helden uit het verleden, maar het klinkt nooit als copy cats. Distillator heeft een eigen geluid dat vooral bepaald wordt door de stem van zanger Laurens. Enthousiasme en speelplezier doen de rest. Het publiek in de Pul staat instemmend mee te schudden en Distillator krijgt de duivelshoorns massaal de lucht in wanneer de afsluitende riff wegsterft.

Anthrax

Anthrax is een legende in thrashmetal land, de band vierde onlangs haar 35 jarig bestaan en het verkocht in de tijd meer dan 2,5 miljoen albums. Over die 35 jaar versleet de band een lange lijst aan bandleden. Gitarist Scott Ian en drummer Charlie Benante zijn de enige twee leden van de band die er al die tijd bij zijn geweest. Hoewel Charlie tijdens deze tour vervangen wordt door Jon Dette. Bassist Frank Bello is ook een Anthrax veteraan terwijl lead zanger Joey Belladonna al sinds 1984 een stoplichtrelatie met Anthrax lijkt te hebben. Lead gitarist Jonathan Donais is het broekie van de band. Hij is er pas bij vanaf 2013.

Ondanks deze enigszins tumultueuze geschiedenis staat er in de Pul een band die niet kan wachten om het podium te betreden. Onder de opwindende noten van de Blues Brothers versie van ‘I Can’t Turn You Loose’ springen de mannen bijkans het podium op. Al bij de eerste riffs van opener ‘Among the Living’ ontstaat er een moshpit, die naarmate de show vordert alleen maar groter wordt. De vlam slaat helemaal in de pan bij ‘Got The Time’, een Joe Jackson cover on steroïds. Vanaf de eerste stuiterende baslijn gaan de vuisten massaal de lucht in en heel de Pul schreeuwt het refrein mee: “Time – got the time tick-tick-tickin’ in my head!” Anthrax speelt razendstrak, voortgestuwd door de doeltreffende klappen van drummer Jon. Zanger Joey bestrijkt het hele podium, zoekt doorlopend contact met het publiek, strooit kwistig met plectrums en zingt tussen al deze bedrijven door als in zijn jonge jaren. Als een fan een cd en een stift aanreikt neemt Joey deze aan en tussen twee nummers door signeert de hele band de cd. Joey en bassist Frank maken tijdens het spelen selfies van elkaar met telefoons die aangereikt worden door fans. Het tekent de sympathieke houding van de band naar hun vaak hondstrouwe fans. Maar de band vergeet niet waarvoor ze in de Pul komt: een thrashmetal feest bouwen samen met het publiek. Naarmate de show vordert worden de riffs dikker en nodigen de refreinen nog meer mee tot meezingen. ‘Antisocial’ doet de Pul op haar grondvesten schudden als 650 kelen “YOU’RE ANTI! YOU’RE ANTISOCIAL!” brullen. Anthrax sluit af met een geweldige uitvoering van ‘Indians’. Alles verschroeiende thrashmetal opgebouwd om een onweerstaanbare groove en afgemaakt met killer riffs. Het publiek gaat nog één keer met hernieuwde energie los in de moshpit.

Daarna is het afgelopen. Geen toegift, gewoon zaallicht aan, handjes schudden, gewoon klaar. Joey stelt het afscheid nog wat uit door nog een stuk mee te zingen met het ingestarte ‘Long Live Rock ’n Roll’ van Rainbow. Maar dan is het toch definitief afgelopen.

De Pul heeft geschiedenis geschreven met een geweldig geïnspireerde show van een van de allergrootste metalbands.

fotografie: Ariane van Ginneke

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ