De bijna vergeten klassieker: Picture – Heavy Metal Ears

Facebookrssmail

5491Picture is een Nederlandse heavy metal band opgericht in 1979 en is daarmee een van de oudste Nederlandse heavy metal bands. De debuutplaat ‘Picture’ verscheen in 1980, de opvolger ‘Heavy Metal Ears’ een jaar later in 1981 via het Nederlandse label Backdoor.

De plaat opent met de titelsong ‘Heavy Metal Ears’ waarmee we meteen een klassieker te pakken hebben. Een simpele doch pakkende gitaarriff neemt je mee, de vocalen van Ronald van Prooijen zijn sterk en worden gebracht met overtuiging. ‘Heavy Metal Ears’ is een nummer dat simpelweg in je kop blijft hangen . Behalve snelle heavy metal songs heeft Picture meer te bieden getuige de rocker ‘Unemployed’. Stevige rock, een tijdloos onderwerp en een fijne solo van gitarist Jan Bechtum begeleidt door sterke drums van Laurens “Bakkie” Bakker.

Lekkere rockende nummers als ‘Out Of Time’ of ‘Nighttiger’ zijn nog steeds het aanhoren meer dan waard en zijn van historische waarde in de Nederlandse heavy metal / hardrock geschiedenis. Nummers als ‘No No No’, ‘Heavy Metal Ears’ en ‘Bombers’ van de debuutplaat zijn klassiekers en doen het live nog steeds geweldig. Picture sluit de plaat af met het blues achtige nummer ‘Rock & Roll / Under Your Spell’ en getuigd daarmee van veelzijdigheid.

Na ‘Heavy Metal Ears’ vertrok zanger Ronald van Prooijen en maakte hij plaats voor eerst Shmoulik Avigal en later Pete Lovell met tussentijdse inbreng van verschillende zangers waaronder Bert Heerink. Tegenwoordig is Picture, na het vertrek van Pete Lovell, weer volgas aan de slag in de originele bezetting met zanger Ronald van Prooijen, een welkome verandering waarbij live het “oude” materiaal weer volop aan bod komt.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ