De bijna vergeten klassieker: Armored Saint – March of the Saint

Facebookrssmail

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 is de grote hausse in opkomst van hardrock-en metalbands en de steeds grotere diversiteit in stromingen. De 1e opkomst is met name in Engeland met nu nog altijd grote namen als Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest, Motorhead, Saxon en de laag daaronder met veel NWOBHM-bands. Beïnvloed door die 1e opkomst schieten o.a. in Amerika begin jaren ’80 tal van hardrock-en metalbands als paddenstoelen uit de grond met ook al snel een nieuwe stijl, nl. speed/thrashmetal met als belangrijkste exponenten Metallica en Slayer.

Eén van de Amerikaanse bands welke in die tijd ontstaat in, zoals dat tegenwoordig zo fraai heet, de oldschool heavy metalstijl, is Armored Saint. De band blijft haar stijl al die jaren trouw en levert in haar 1e bestaansperiode flink wat goede tot geweldige albums af naast ‘March of the Saint’, nl. ‘Delirious Nomad’, ‘Raising Fear’ en het superalbum ‘Symbol of Salvation’ (ondanks het overlijden van gitarist Dave Pritchard ten tijde van de opnamen) in de jaren ’84 t/m ’91. In tegenstelling tot veel andere US-bands breekt Armored Saint echter nooit echt door ondanks al die geweldige albums, als één van de belangrijkste oorzaken hiervoor wordt het nauwelijks toeren in Europa genoemd.

Ergens in ’92 wordt zanger John Bush benaderd door Anthrax, ongewis over de toekomst van Armored Saint hapt hij toe, hetgeen ook het einde betekent van Armored Saint. In ’99 zit Anthrax middenin een mindere periode en besluit John Bush Armored Saint weer nieuw leven in te blazen, hetgeen het fraaie ‘Revelation’ oplevert in het 1e millennium-jaar. Vervolgens duurt het tot 2010 voor er weer een nieuw album wordt uitgebracht, ‘La Raza’, geen slecht maar ook geen spraakmakend album. In 2015 verschijnt dan één van de beste albums van “the Saints”, ‘Win Hands Down’, één van de topalbums uit het jaar 2015, dat internationaal ook veel erkenning oplevert. Armored Saint geeft een kort maar indrukwekkend optreden op Wacken in 2015, hiervan is ook een dvd uit gekomen.

Terug naar het 1e full-album van Armored Saint welke in ’84 wordt uitgebracht: het album barst meteen los met het supervette en heerlijke snelle titelnummer. Dit nummer is min of meer exemplarisch voor de carrière van Armored Saint door de jaren heen op nagenoeg al hun albums, fraaie gitaarriffs, na een couplet in een tussencouplet toewerken naar een mooi groovy gedragen refrein met de geweldige stem van John Bush en een zeer gedegen ritmesectie en (ook niet onbelangrijk) een zeer goede productie. ‘Can u deliver’ is een typische Armored Saint mid-tempo beuker. Daarna gaat op ‘Madhouse’ het tempo flink omhoog en krijgen we bijna een speedmetalnummer voorgeschoteld met een geweldige gitaarriff. En zo staat het hele album met zeer goede midtempo en uptempo nummers, goed afwisselend waardoor het hele album continu blijft boeien. Laten we hopen dat John Bush zijn kompanen met dat laatste geweldige album de smaak weer helemaal te pakken hebben en ons nog menig groovy metal album zullen voorschotelen en ook regelmatig de oversteek naar Europa zullen maken voor een tour.

Tracklist:
1. March of the Saint 04:11
2. Can U Deliver 03:34
3. Mad House 03:53
4. Take a Turn 03:50
5. Seducer 03:49
6. Mutiny on the World 03:29
7. Glory Hunter 05:09
8. Stricken by Fate 03:30
9. Envy 02:56
10. False Alarm 04:14

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ