Tree of Life – Awakening Call

Facebookrssmail

Tree of life is in 2015 ontsproten in Venezuela. Even voor de duidelijkheid, dit is een totaal andere band dan hun Duitse naamgenoot. Onze oosterburen spelen een mix van reggae, soul, hip hop & jazz. De band waar ik over ga schrijven is een instrumentaal progressief metal project. Drijvende kracht hierachter is gitarist/componist Carlos Hernandez. Bassist Fernando Fossi was er vanaf het begin bij. Er was nog geen toetsenist en/of drummer. Toch namen Carlos en Fernando hun gitaar en baspartijen vast op. Multi-instrumentalist Eric Gillette (The Neal Morse Band) maakt de line-up voor dit album compleet. ‘Awakening call’ is de titel van dit debuut.

Het album heeft met ‘The greatest of all the gift of God’ een snelle en powervolle opening. De snaren worden lekker zwaar bespeeld. Eric bespeelt zijn drums krachtig, èn met dynamiek. De wendingen zijn over het algemeen subtiel en van korte duur. Tempo en volume liggen lange tijd vrij hoog. Een vertraging is miniem. Stiekem hoor je best wat laagjes over elkaar. Ineens zijn er jazz invloeden, verrassend! De piano wordt vrij snel en licht bespeeld. Het lijkt even de Latijns Amerikaanse kant op te gaan. Dit maakt plaats voor gillend gitaarspel, hier doorheen klinken met vlagen de zwaar bespeelde snaren. Na vrij veel herhalingen volgt een gave ommekeer. Deze zorgt voor een mooie aanloop naar het einde.

‘Words from heaven’ heeft een rustige start met meeslepend gitaarspel. En is van een heel ander kaliber dan zijn voorganger. Deze track bevat veel minder metal, het gitaarspel van Carlos krijgt meer ruimte. Wat kan hij spelen! Later krijgt de muziek meer pit. Natuurlijk past Eric zijn manier van drummen hier op aan.

De titeltrack is gecomponeerd door Ahmad Jamal. Omdat het eerste deel prima aansluit bij de eerste vier nummers gaat er bij mij nog geen lampje branden. Na bijna 5 minuten is er een fantastische wending. Het stuk dat erna komt is anders dan de rest. Tijdens een rustig deel met pianospel begint het me te dagen. Dit is een cover uit 1970 van de Amerikaanse jazz pianist. Maar dan omgetoverd in een prog metal versie. Carlos maakt er een geheel eigen, behoorlijk gewaagde versie van. Zo anders dat het origineel amper te herkennen is. Tempo en volume liggen over het algemeen hoog. Ook het aantal veranderingen ligt hoog. Jammer dat er niet nòg een rustig fragment in is verwerkt, terwijl het aantal gedeeltelijke herhalingen vrij hoog ligt. De opbouw naar het einde toe is goed.

Op de cd zijn sommige wendingen voorspelbaar. Anderen zijn heerlijk onverwacht en gaaf opgebouwd. De wisselingen volgen elkaar in hoog tempo op. Soms iets te snel. De wisselingen krijgen niet altijd de aandacht en impact die ze verdienen. De keyboards zijn soms iets te ver op de achtergrond. Er is te weinig tijd gecreëerd om de emoties in de muziek, en in de individuele instrumenten naar boven te laten drijven. Hierdoor krijgen enkele delen een gejaagde indruk. Een paar onverwachte tellen rust had voor een verrassing kunnen zorgen. Her en der zijn er iets te veel herhalingen. Kortom het is een beetje veel, maar wel heel lekker! Dus heb ik zeker genoten van deze aangename, lange tracks. Met dit debuut heeft Tree of life laten horen dat ze heel wat in hun mars hebben.

(79/100 , Eigen beheer)

Tracklist:
1 The greatest of all the gift of God – 12.11
2 Words from heaven – 9.51
3 Garden of Salvation – 11.27
4 No longer forbidden – 8.53
5 Awakening call – 14.47

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ