Grond – Howling from the Deep

Facebookrssmail

Grond is een death metal band uit Moskou / Rusland. Ze bestaan al sinds 2002 en hebben al 2 Albums en 2 EP’s uitgebracht. Toch is de band pas na het laatste album, ‘Worship the Kraken’ (2017), enigszinds bekend geworden buiten Rusland. Van hun debuut LP zijn er destijds maar 333 gedrukt en die zijn niet of nauwelijks buiten Rusland verkrijgbaar geweest. Raw Skull Recordz, uit ons eigen Nederland, is hier handig op in gesprongen en heeft het debuut album uit 2013 heruitgebracht met een aantal bonus tracks erbij.

Het laatste album was een absolute knaller dus we waren zeer benieuwd wat het debuut voor ons in petto had. De line up is nagenoeg gelijk gebleven, alleen de bassist heeft plaatsgemaakt voor Deamorph. Wellicht zegt deze naam je meer als cover-artiest (o.a Avulsed, Disgorge). Deze man maakt misschien wel de beste albumhoezen binnen de death metal scene. Zo heeft hij ook de orginele hoes vervangen voor een compleet nieuw kunstwerk. Wederom van sublieme kwaliteit. Ik raad je aan eens te googelen op zijn artwork, zeer de moeite waard!

Al meteen vanaf het eerste nummer, ‘Astophoby’, blijkt dat de stijl ten opzichte van het nieuwe album nagenoeg hetzelfde is gebleven. Heerlijke vette old school death metal (OSDM) met een dikke groove erin. De sound, geproduceerd in de Cosmos Studio’s in Moskou, is ook dik in orde. Wat ik erg goed vind aan Grond is de afwisseling tussen de nummers. Zo heeft het nummer ‘Innsmout’ een echte thrash feel, en het nummer erna, ‘Howling from the Deep’, weer meer een Death ’n Roll sfeer met een heerlijk doom / lead stuk erin. Veel variatie dus, en dat houd de boel spannend. De gitaar riffs van Raze en Dust zijn net als op het laatste album erg sterk. Luister naar de openingsriff van ‘Azagthoth’ en je begrijpt wat we bedoelen. Bij het nummer ‘Sticking Suicide’ gaat de gitaarriff zelfs richting het oude Metallica, maar door de vette grunt van drummer Kist (jawel!) krijgt het toch weer een Chris Barns achtige Six Feet Under / Cannibal Corpse feel. Met het nummer ‘Homo Ferus’ komt er een furieus en knallend einde aan dit sterke debuut album. Als bonus komt deze re-release nog met een niet eerder uitgebrachte track ‘R’lieh’ en drie, door een Yoko taperecorder opgenomen, tracks die al op dit album staan. Toch een leuke aanvulling voor de fans om deze nummers in zo’n ranzige vorm te horen.

‘Howling from the Deep’ is een ijzersterk debuut dat zeker een re-release verdient en gelukkig niet in de diepte verdwenen is.

(82/100, Raw Skull Records)

Astrophobos
Innsmouth
Howling from the Deep
Azagthoth
Sea Tanks
Infected Gods
Half-Life Decay
Sticking Suicide
Homo Ferus
Outro

Bonus:
R’lieh
Astrophobos
Half-Life Decay
Infected Gods

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ