Accept – The Rise of Chaos

Facebookrssmail

Accept, één van de eerste grote Duitse heavy metal bands, wie kent deze band niet? Inmiddels timmeren ze al weer ca. 40 jaar aan de weg. Na de twee geweldige albums ‘Breaker’ en ‘Restless and wild’ begin jaren ’80, volgen twee/ in nogal wat ogen, wat commerciëlere albums ‘Balls to the Wall’ en ‘Metal Heart’ (in de ogen van velen ook daardoor kwalitatief minder) en zakt Accept fors af in populariteit in menig Europees land, ondanks dat die 2 albums groot commercieel succes hadden m.n. in de US. Als in ’87 de charismatische brulboei Udo Dirkschneider de band verlaat voor een solocarrière luidt dat het verval van Accept in. Tot 2x toe komt Udo terug en bij de 1e reünie volgen enkele studioalbums, maar bij de 2e reünie zit zo’n album er niet in en vertrekt Udo op een gegeven moment definitief. Het is dan enkele jaren stil rond Accept totdat ze een nieuwe zanger weten te vinden, Mark Tornillo, iemand met een strot redelijk in de richting van Udo.

Met Tornillo worden drie albums opgenomen: ‘Blood of the Nations’, ‘Stalingrad’ en ‘Blind Rage’, stuk voor stuk kwalitatief goede albums waarmee Accept weer terug op de kaart gezet wordt. Hetgeen ook betekent dat de band live weer flink van zich doet spreken.
‘The Rise of Chaos’ opent lekker met de uptempo beuker ‘Die by the Sword’ (niet de Slayer-cover) met een fraaie gitaarriff.
‘Hole in the Head’ is een midtempo nummer met een wat meeslepend refrein en bevat een solo met enkele distortion-effecten. Het titelnummer is zo’n echt typisch Accept-nummer, een uptempo stamper met een vette gitaarriff.

‘Koolaid’ is een opvallend nummer, het begint met een heerlijke snelle flitsende gitaarriff en je verwacht zowat een regelrechte thrasher, echter als de drums invallen wordt het een midtempo nummer met een heerlijke gitaarsolo. ‘No Regrets’ vervolgt weer flink up-tempo met mooie afwisselende tempo’s en flitsende solo’s. En zo wordt het gehele album nagenoeg continu afgewisseld met een snel/uptempo en dan weer een midtempo-nummer en zodoende is het een lekker afwisselend album geworden.

Het hele album kenmerkt zich door allemaal pakkende nummers met veel fraaie gitaariffs en solo’s, het prima zangwerk en ook nu weer een hele goede productie en ligt in het verlengde van de vorige drie studio-albums. Niets nieuws onder de zon, maar ook zeker niks mis mee. En zo kan Accept weer een tijd vooruit met weer een kwalitatief heel goed album, volgend jaar dinsdag 6 februari, live te bewonderen in de Effenaar te Eindhoven.

(85/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Die by the Sword 05:00
2. Hole in the Head 04:01
3. The Rise of Chaos 05:16
4. Koolaid 04:58
5. No Regrets 04:20
6. Analog Man 04:10
7. What’s Done Is Done 04:08
8. Worlds Colliding 04:28
9. Carry the Weight 04:33
10. Race to Extinction 05:24

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ