Vallenfyre: lomp, lomper, lompst in Leiden

Facebookrssmail

Donderdag 14 september was de Gebr, de Nobel te Leiden weer het toneel van een avondje metal. Gregor Mackintosh is met zijn band Vallenfyre op tour ter promotie van zijn nieuwe plaat ‘Fear Those Who Fear Him’ en het van oorsprong Duitse Implore is mee op deze Europese rondgang. Opener van de avond is de Leidse death metal band Graceless. Voor, tijdens en na de shows waren het niet alleen de bands die geprogrammeerd stonden in Gebr. de Nobel die onderwerp van gesprek waren. Op steenworp afstand van het Leidse poppodium stond namelijk een gratis toegankelijke show van de Amerikaanse thrash band Toxik geprogrammeerd. Enerzijds begrijpelijk dat Rockcafe Lazarus dit buitenkansje binnenhaalt maar bij de actie van de promotor kan je vraagtekens zetten. Twee shows op zo’n 250 meter afstand is op zijn zachtst gezegd onverstandig.

De zaal is nog maar matig gevuld wanneer het Leidse Graceless het podium bestijgt in de kleine zaal. De band is nog maar een jaartje onderweg maar heeft een goede indruk achtergelaten tijdens eerdere shows in de regio. Later dit jaar verschijnt de debuut plaat en dat op zich is iets om naar uit te kijken. Voor aanvang van de show wordt de rookmachine eens goed uitgetest, binnen een kwartier staat de zaal onder de rook en is het zelfs lastig geworden om de dames achter de bar te onderscheiden. Graceless speelt death metal en dan wel in de lompste te bedenken vorm. Loodzware riffs, strakke drums en donkere grunts van zanger / gitarist Remco Kreft worden de zaal ingestuurd en zorgen voor de nodige kopschudders. Drummer Marc Verhaar, wiens drumstel bijna op de rand van het podium gepositioneerd is, begeleid met ogenschijnlijk gemak de zware tonen waarbij gitarist Bjorn opvalt i.v.m. zijn energieke podium presentatie. Het geluid is, door ontbreken van de vaste geluidsman, niet dat wat we gewend zijn maar nummers als ‘We Will Be Gods’ en titelnummer ‘Shadowlands’ doen het goed in Leiden.

Het van origine Duitse Implore is geheel andere koek. De band, opgericht in 2012, brengt een mix van blackened death, grindcore en crust. Volgende week brengt de band met ‘Subjugate’ het tweede album uit. Implore brengt de muziek met veel enthousiasme en brengt een levendige show. Met nummers als ‘Sentenced’ van de debuutplaat en ‘Disgrace’ van de vorig jaar verschenen EP laat Implore horen wat het te bieden heeft. Met chaotische beukers zoals ‘Loathe’ en ‘Untouchable Pyramid’ van het op 22 september te verschijnen album worden we getrakteerd op een voorproefje. Zanger / bassist Gabriel “Gabbo” Dubko komt nog met een zielig verhaal om hun handel aan de man te brengen en zegt: “koop onze merch anders slapen we vanavond op de straat” en verder is het vooral beuken. Implore brengt een leuke show waarbij aangetekend dient te worden dat de mengeling van stijlen enigszins verwarrend is.

Na het overlijden van zijn vader in 2009 had Gregor Mackintosh behoefte aan een uitlaatklep en vond deze in Vallenfyre. De lead gitarist van Paradise Lost bracht in 2011 met ‘A Fragile King’ de debuutplaat uit en in juni dit jaar verscheen met ‘Fear Those Who Fear Him’ de derde langspeler. De opening van de set is met de nummers ‘Born to Decay’ en ‘Messiah’ van de niewe plaat waarna Gregor en zijn band teruggrijpen naar ouder werk. De zaal is intussen redelijk gevuld en het publiek geniet van de zware en lompe death metal met overduidelijke doom invloeden. Spreken we over Graceleess van lomp, bij Vallenfyre kunnen we spreken over de overtreffende trap “lompst”. Oud en nieuw materiaal wordt afgewisseld en Gregor Mackintosh praat de plaatjes met de nodige humor aan elkaar. Wanneer de band beland bij nummers als ‘Ravenous Whore’ en ‘Desecration’ van de lekkere rauwe debuutplaat zijn de reacties uit het publiek sterker. Bij de afsluiter, het geweldige ‘Splinters’, bereikt het enthousiasme het toppunt. Het licht blijft lang uit en het publiek hoopt op meer, meer komt er niet want na een minuut op vijf gaat dan toch het licht aan en neemt de DJ het weer over.

Een heerlijke avond in de Gebr. de Nobel met het lompe Graceless, het wat lompere Implore en een heerlijke show van Vallenfyre. Ondanks het bandje 250 meter verderop gratis speelde waren redelijk wat fans die deze show terecht niet wilden missen.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ