Emmure – Look At Yourself

Facebookrssmail

Het uit New York afkomstige Emmure bestaat al sinds 2003. ‘Look At Yourself’ is hun zevende studioalbum. Het album staat voor een nieuw hoofdstuk, voor volwassen worden. Gelukkig vergeten de heren hun roots niet en blijft agressie een centraal thema, ook op hun nieuwe album.

Direct wordt je weggeblazen en een tsunami van geluid komt op je af tijdens ‘You asked For It’. Het is opbouwend maar na de intro vooral hard. Het nummer is meer een intro voor het gehele album en duurt dan ook niet lang, maar het is wel duidelijk dat je na deze korte teaser meer moet horen. De harde lijn der agressie wordt direct vervolgd in ‘Shinjuku Masterlord’. De vocalen van Frankie Palmeri zijn divers, met afwisselend harde grunts en strakke raps. De break zit vol dreiging met harde gitaren van Joshua Travis en strakke drums van Josh Miller. De strakke drums worden naar een hoger niveau getild tijdens ‘Natural Born killer’, waar met name in de opening de nadruk ligt op het drummen. Dit wordt aangevuld met vette groovende gitaren. De invloeden van bands als Korn zijn hier duidelijk hoorbaar in het gitaarspel. Het nummer is hard met stoere grunts en strakke raps die wederom voor enorme diversiteit zorgen.

Door gebruik van samples in de intro zijn er tijdens ‘Flag Of The beast’ wederom duidelijke invloeden van Korn hoorbaar. Deze samples maken het geheel direct spannend. Dit met beukende gitaren, zeer strak basspel van Phil Lockett en zeer agressieve vocalen maken het een nummer er een om van te smullen.
Hard is niet altijd even fijn en kan soms ook een beetje chaotisch aanvoelen. Dit is het geval bij ‘Russian Hotel Aftermath’, waarbij de geluidstsunami even te veel van het goede wordt. De vocalen zijn wederom erg divers maar worden rommelig ingezet. De beukende gitaren zijn hard maar er mist een constante lijn, het is vooral hard. In ‘Major Key Alert’ ligt de nadruk in de opening weer op het rappende geheel. Dit maakt het rustiger voor het gehoor en met de lage grunts afgewisseld toch lekker agressief. Ook dit is net als het eerste nummer op het album een kort nummer en eigenlijk veel te snel voorbij.

Nog een voorbeeld van een kort nummer is ‘Derelict’. Met vette technische en toch harde ritmes is dit nummer spannend, ook met de vocalen gebeurt er van alles. Er gaat een toffe dreiging uit van dit nummer en dan is het helaas alweer voorbij. Dit nummer is kort, veel te kort. In ‘Turtle In A Hare’ komt de agressie weer naar voren met een harde groove en veel grunts. Dat is allemaal leuk, maar de credits in dit nummer gaan toch echt naar drummer Josh Miller, die zich even van zijn beste kant laat horen met veel tempowisselingen en vette solo’s. Afgesloten wordt er met ‘Gucci Prison’. De heren hebben tijdens dit album laten horen dat ze wel weten hoe ze een intro moeten doen. Ook hier is de intro dreigend en opbouwend om vervolgens meegesleepd te worden in zeer agressief geheel van harde beukende metal. Het nummer is afwisselend, zowel muzikaal als op de vocalen, toch blijft het een eenheid. Met alle diversiteit is het een heerlijk beukend nummer wat kenmerkend is voor alles wat de heren hebben laten horen op dit album.

‘Look At Yourself’ is hard, vet, agressief, energiek en een aanvulling voor de album collectie van iedere hardcore, metalcore en nu-metal fan. De heren van Emmure houden het spannend door gebruik van verschillende stijlen. Ze zijn inderdaad hun roots trouw gebleven en hebben de agressie niet losgelaten. De energie spat van dit album af, en het moet dan ook een genot zijn voor de heren om dit live te mogen spelen. Ik kan in ieder geval niet wachten om in een moshpit te staan bij het horen van nummers als ‘Turtle In A Hare’ of ‘Gucci Prison’.

(80/100, Sharptone Records)

Tracklist:
• You Asked For It
• Shinjuku Masterlord
• Smokey
• Natural Born Killer
• Flag Of The Beast
• Ice Man Confessions
• Russian Hotel Aftermath
• Call Me Ninib
• Major Key Alert
• Turtle In A Hare
• Torch
• Derelict
• Gucci Prison

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ