Heathen – Empire of the blind

Facebookrssmail

Heathen hoeft bij de liefhebbers van de Bay Area Trash scene geen nadere introductie. Alhoewel ze niet zo groot zijn geworden als bijvoorbeeld een Exodus of Testament hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van deze stroming. Vele bekende muzikanten hebben bij Heathen gespeeld voor kortere of langere tijd en/of hebben de band tijdelijk uit de brand geholpen tijdens een Tour. Ik noem een Paul Baloff (Exodus)en een David Wayne (Metal Church) maar er zijn er nog veel meer.

Opgericht in 1984 en tijdelijk op non-actief gezet in 1993. Oorzaak hiervan is dat Lee Altus nogal druk was met andere bandjes. Misschien ken je ze wel Exodus en Die Krupps om er maar een paar te noemen slokten veel tijd op die ten koste ging van zijn eigen band Heathen. In 2001 komen ze weer bij elkaar om voor Thrash Of The Titans een benefietconcert ten bate van Chuck Billy (Testament) en Chuck Schuldiner (Death) die destijds leden aan kanker. Helaas is zoals iedereen wel weet Chuck Schuldiner op 34 jarige leeftijd gestorven aan deze vreselijke ziekte. Erg productief is Heathen niet geweest, in hun ruim 35 jarige bestaan is ‘Empire Of The Blind’ hun vierde album. De Exodus-connectie is sowieso erg groot. Lee Altus vervangt in 2005 Rick Hunolt en speelt sindsdien tevens bij Exodus. Over naar het album nu.

Het album begint en eindigt met twee korte instrumentaaltjes die dienen als intro en outro. Nadat de tonen van ‘This Rotting Sphere’ langzaam wegebben breekt de hel meteen los met ‘The Blight’. We vergeten voor het gemak maar even dat de riff wel heel erg Exodus is. Gewoon een geweldig Thrash nummer dat vooral door het zangwerk en de melodielijn me erg doet denken aan de nummers op Helstar’s ‘King Of Hell’. Titeltrack ‘Empire Of The Sun’ is een mid-tempo beuker met een ultra snel middenstuk. De veelzijdigheid van de band komt in dit nummer volledig tot zijn recht. ‘Death And Gone’ is een nummer dat vergelijkbaar is met het hardste werk van Armored Saint, niks mis mee dus. ‘Sun In My Hand’ is een Power Metal anthem en vind ik persoonlijk 1 van de mindere nummers van het album. ‘Blood To Be Let’ pakt de draad vervolgens weer op. Een heerlijk Thrash nummer wat zo op de latere Exodus albums had kunnen staan. ‘In Black’ combineert Thrashy elementen met Heavy Metal grooves en is 1 van de sterkere nummers van het album. ‘Shrine Of Apathy’ is een mooie ballad die nogmaals de veelzijdigheid van Heathen benadrukt. Na dit rustpuntje mogen de nekspieren weer aan de gang met ‘Devour’, in dit nummer zit een breakdown om je vingers bij af te likken. Hierna volgt ‘A Fine Red Mist’ een instrumentaal nummer waarin de liefhebbers van vingervlug progressief gitaarwerk op hun wenken worden bediend. ‘The Gods Divide’ sluit het album waardig af in de hoogste versnelling. Beste nummers van het album : ‘In Black’ en ‘A Fine Red Mist’. Minste nummer (maar zeker niet slecht) ‘Sun In My Hand’.

Pluspunten van het album : er valt voor werkelijk iedere Metalliefhebber wel wat te genieten. Het is knap dat Heathen ten allen tijde de melodie niet uit het oog verliest, al zijn de nummers soms snoeihard. De muziek is niet alleen goed, ook tekstueel gaat Heathen dieper dan collega Thrashbands. Zo wordt in ‘The Blight’ het thema aangesneden dat de mensheid bezig is om de aarde te vernietigen, en ‘The Gods Divide’ gaat over corrupte politici die hun macht en invloed gebruiken om het volk naar hun hand te zetten. Een andere les die ze geleerd hebben om de nummers wat compacter te houden, iets wat het luisterplezier aanzienlijk ten goede komt. Klein minpuntje is de knalharde produktie. Een wat transparanter uitgebalanceerd geluid had de nummers nog beter tot hun recht laten komen. (95/100) (Nuclear Blast/Napalm Records)

Tracklist

1 This Rotting Sphere (1:44)

2 The Blight 4:38)

3 Empire Of The Blind (5:52)

4 Dead And Gone (3:57)

5 Sun In My Hand (4:54)

6 Blood To Be Let (3:36)

7 In Black (4:38)

8 Shrine Of Apathy (4:59)

9 Devour (3:35)

10 A Fine Red Mist (5:16)

11 The Gods Divide (3:35)

12 Monument To Ruin (0:38)

Line up

Lee Altus – Guitars

David White – Vocals

Kragen Lum – Guitars

Jason Mirza – Bass

Jim DeMaria – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ