For all we know – Take me home

Facebookrssmail

De band For all we know begint meer naamsbekendheid te krijgen. De man achter dit project, Ruud Jolie, is immers geen onbekende. Hij is gitarist van de band Within Temptation en Maiden UniteD (akoestisch Iron Maiden project) en bovendien staat hij regelmatig op de planken met The Gentle Storm. Zes jaar geleden kwam het debuutalbum van For all we know uit. Hoogste tijd voor de opvolger ‘Take Me Home’.

‘Take Me Home’ heeft geheel andere start dan het openingsnummer. De titeltrack heeft meer pit. Bassist Kristoffer Gildenlöw (ex Pain of Salvation) en Ruud zorgen voor rock met een vleugje metal. Er is een wending naar rustig stuk. De zin:

“Reach out. Try to lose control”

krijgt hierdoor extra aandacht. Wudstik laat eerst zijn zachtere kant horen. Tempo en volume wisselen een aantal keer. Net als de lichtere versus de zwaardere muziek. Bovendien is er een wisselwerking tussen de strak gespeelde ritmes en de dromerige melodieën. Er zijn niet alleen volop wendingen, er zijn ook veel details in de muziek. Wat zit dit mooi in elkaar! De geluidskwaliteit erg goed. De woorden:

“Don’t leave, take me home!”

worden een aantal keer herhaald. Dit wordt met steeds meer volume en emotie gezongen. Deze track eindigt met een fanstatisch decrescendo. De nummers die hierop volgen zijn allemaal mooi opgebouwd. De prachtige stem van Lisette van den Berg is regelmatig te horen als instrument. De ene keer vormt ze één geheel met de muziek. De andere keer treedt haar stem meer naar de voorgrond. Aan alles is te horen dat deze tracks met zorg tot stand zijn gekomen, zowel qua zang als qua muziek. De meeste tracks hebben een gaaf einde. Uitzondering hierop is ‘Colours’: het einde is iets te abrupt.

‘We Are The Light’ heeft een merkwaardige start. Beetje anders dan de rest, maar wel boeiend. Al snel is er een heerlijk opzwepend ritme met behoud van melodie. Deze blijft heerlijk in je hoofd plakken. Dit is een duet met Anneke van Giersbergen. Zoals altijd is haar bijdrage fantastisch. Haar stem combineert goed met Wudstik. Doordat drummer Léo Margarit even niet meespeelt, valt het meeslepende gitaarspel van Ruud extra op. Tijdens een minimalistisch stuk zingt Wudstik breekbaar. Dit bezorgt me kippenvel. Daarna gaan volume in zang en muziek omhoog. Gaaf einde met zware snaren die wegsterven. ‘Some Will…’ is een dromerige track. Ik begrijp de keuze om deze track in een fade out te laten eindigen. Al is het jammer. ‘Breathe: Out’ heeft in eerste instantie een kalme sfeer. Bijna ongemerkt heeft dit plaats gemaakt voor een pittig ritme. Het einde voel je aan komen, maar wat is dit geweldig! Zeker omdat deze laatste track heerlijk langzaam wegsterft.

Na een aantal keer luisteren hoor je toch weer nieuwe dingen. Dat komt bijvoorbeeld door de talloze details die erin verwerkt zitten. Ook in de rustige delen hoor je laagjes over elkaar, bijvoorbeeld tijdens akoestisch gitaarspel. Wudstik is een veelzijdige zanger. Hij heeft niet alleen zijn tedere kant laten horen, maar ook enkele screams. De wendingen van de metal/rock naar de dromerige delen en andersom zijn zeer goed. Van begin tot en met het einde zijn de tracks boeiend. Last but not least ook het aandeel op de toetsen van Marco Kuypers en Thijs Schrijnemakers verdient een compliment. Na zo veel lof is het duidelijk dat Ruud Jolie zeer goed werk heeft geleverd. Je kan ‘For all we know’ komend voorjaar live gaan zien. Ondertussen kun je genieten van de cd ‘Take me home’.

(92/100 Eigen Beheer)

Tracklist
01. Breathe: In
02. Take Me Home
03. Fade Away
04. They’ll Win
05. Let Me Fly
06. The Big Wheel
07. Breathe: Hold
08. Colours
09. We Are The Light (feat. Anneke van Giersbergen)
10. Some Will…
11. Prophets in Disguise
12. Breathe: Out

Bandleden:
Ruud Jolie (Within Temptation) – Gitaar, keyboards/programming
Wudstik (Ayreon) – Zang
Léo Margarit (Pain of Salvation) – Drum
Kristoffer Gildenlöw (ex Pain of Salvation) – Bas
Marco Kuypers (ex Cloudmachine) – Piano, Rhodes & Wurlitzer
Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten) – Hammond

Gast muzikanten:
Anneke van Giersbergen – Zang: ‘We Are The Light’
Lisette van den Berg – Backing vocals
Jenny Haapimaa – Drums: ‘Breathe: In’
The Metal Factory Choir – Zang: ‘We Are The Light’ and ‘Breathe: In’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ