Shining – Varg Utan Flock

Facebookrssmail

Het Zweedse Shining is een black metal band uit Zweden rond wonderkind en multi instrumentalist Niklas Kvarforth. Niklas, die al op twaalfjarige leeftijd de band startte staat bekend als een ziekelijke doch geniale geest, zijn teksten verhalen over depressies, zelfmoord en negativiteit. De band bracht tot op heden tien albums uit en gek genoeg, het nieuwe album draagt de naam ‘X – Varg Utan Flock’. Het album verschijnt op 5 januari via Season Of Mist.

Het nieuwe album telt zes nummers en opent met ‘Svart ostoppbar eld’. Gesproken woord wordt opgevolgd door een gitaarriff en wanneer de bas erbij komt ontstaan er een snelle punkachtige riff die even simpel als pakkend is. De vocalen zijn als vanouds intens en goor zoals alleen Niklas deze weet te brengen. Een wending volgt en kalm gitaarwerk begeleidt de gal spuwende zanger, langzaam loopt het tempo weer op en volgt een sterke gitaarsolo. Een heerlijk nummer met geweldige stemmingswisselingen. ‘Gyllene Portarnas Bro’ is al eerder als single uitgebracht en opent met een meeslepende gitaarriff, wanneer het tempo zakt komen de intense en smerige vocalen van Niklas sterk naar voren. ‘Gyllene Portarnas Bro’ is een overwegend rustig nummer met aan het einde een tempoversnelling day als een uitbarsting van bruut geweld overkomt.

‘Jag är din fiende’ is een mid tempo nummer met een excellererende gitarist in Peter Huss die een heerlijke solo weet te brengen, halverwege zakt het tempo en horen we voor het eerst clean vocals. ‘Han som lurar inom’ is ook weer zo’n heerlijk Shining nummer met een sterke opbouw en verschillende tempowisselingen blijft het acht minuten durende nummer dreigend en spannend. Afgesloten wordt er met het nummer ‘Mot Aokigahara’, een trage start met wisselende en sterke vocalen en een gitaarsolo. Halverwege is er een wending en wanneer je verwacht dat het nummer ontploft verhaalt Niklas, voor het eerst in het Engels op dit album, over zijn aanstaande door: “I was born in December 1983 and I died in December 2017”. Het nummer ontploft na deze onthulling als nog en zo krijgen we de gehoopte brute afsluiting.

(90/100. Season Of Mist)

Tracklist:
1. Svart ostoppbar eld 07:11
2. Gyllene portarnas bro 06:39
3. Jag är din fiende 07:05
4. Han som lurar inom 08:03
5. Tolvtusenfyrtioett 02:53
6. Mot Aokigahara 09:33

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ