De bijna vergeten Klassieker: Badlands – Badlands

Facebookrssmail

Toen super gitarist Jake E Lee door Sharon Osbourne middels een telegram werd ontslagen bij Ozzy Osbourne was hij compleet uit het veld geslagen daar hij een zeer goede band had met Ozzy en ze net een succesvolle tour gedaan hadden voor het album ‘The Ultimate Sin’ (1986/1987). Jake begreep er totaal niets van en daarom besloot hij afstand te nemen van zijn oude werkgever door een eigen band op te richten. Al snel kwam hij in contact met twee ex-Black Sabbath leden, drummer Eric Singer (album ‘Seventh Star’ en sinds 1991 drummer in Kiss) en zanger Ray Gillen (album ‘The Eternal Idol’). De band werd compleet gemaakt door bassist Greg Chaisson.

In 1989 verscheen het debuutalbum van de band van Jake E Lee via het toen nog grote Atlantic Records welke simpelweg de naam van de band droeg namelijk Badlands. De stijl is het best te omschrijven als Hardrock, Bluesrock en Glammetal. Die laatste was natuurlijk die tijd erg populair.

Het album opent sterk met het nummer ‘High Wire’ en hierin horen we meteen de grote krachten van de band: Ray Gillen en Jake E Lee. Wat een fantastische stem heeft die man en wat past hij perfect bij de nummers. Gitaarvirtuoos Lee laat in elk nummer goed van zich horen maar is zeker niet te overdreven aanwezig. Zijn gitaarspel en solo’s passen prima binnen de nummers. Het is ook een mooie open productie en wat mij opvalt is dat dit album anno 2017 dus 28 jaar later nog steeds goed klinkt. Ik ben eigenlijk best benieuwd wat iemand er zou vinden die de plaat nog nooit gehoord heeft?

Tweede nummer was de eerste single van het album ‘Dreams In The Dark’, een lekker beetje poppy nummer. Hierna gevolgd door een kort instrumentaal gitaarsolo-achtig intermezzo wat de tweede single van het album ‘Winter’s Call’ inleidt. Dit nummer begint als een ballad waarin wederom de zang van Gillen erg mooi uitkomt maar wat zich verderop ontpopt als een lekkere rocker. De stijlen die band als label opgeprikt heeft gekregen is geheel begrijpelijk gezien de band deze stijlen ook stuk voor stuk laat horen op hun eerste album.

In de periode 1989 was er natuurlijk nog MTV en de band maakte dus ook twee videoclips van de nummers ‘Dreams In The Dark’ en (het Zeppelin achtige) ‘Winter’s Call’ welke beiden vaak te zien waren op de populaire TV zender. Hierdoor bereikte het album ‘Badlands’ plaats nummer 57 in de Billboard album chart.

Het vijfde nummer op de plaat ‘Dancing On The Edge’ begint met een tokkelende gitaar en gaat dan over in een lekker hardrock nummer. En bij het horen ben ik toch weer blij verrast door de combinatie van het hoge stemgeluid van Gillen in combinatie met het heerlijke melodieuze en tevens swingende gitaargeluid van Jake E Lee. Perfecte combi gewoon!

Het album telt 11 songs waarvan de laatste een bonustrack is. Persoonlijke hoogtepunten op het album vind ik ‘Rumblin’ Train’ en de schitterende emotioneel gezongen ballad ‘Seasons’ Maar eigenlijk, zijn het gewoon stuk voor stuk alle 11 krakers van nummers!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ