Enslaved – E

Facebookrssmail

De progressieve black metal band Enslaved bestond vorig jaar 25 jaar en vierde dat onder andere op het 35 jarig bestaansfeestje van het Rotterdamse Baroeg. Vanaf 1991 brachten de Noren tot op heden dertien albums uit en het laatste album, ‘In Times’, stamt uit 2015. Sinds de debuutplaat ‘Vikingligr veldi’ uit 1994 is er wel het één en ander veranderd. Behalve dat de line-up door de jaren heen is veranderd en nog bestaat uit twee oorspronkelijke leden, te weten gitarist Ivar Bjørnson en zanger / bassist Grutle Kjellson is er muzikaal ook wat veranderd. De muziek werd gaandeweg progressiever en behalve de traditionele zwartgallige vocalen waren daar clean vocals. Deze clean stukken worden anno 2017 gebracht door Håkon Vinje die ook de keyboards voor zijn rekening neemt. Op 13 oktober verschijnt album nummer 14, kortweg genoemd ‘E’, via Nuclear Blast.

Het album opent met het nummer ‘Storm Son’ dat na het intro langzaam op gang komt. Bij het wat lang durende stuk na het intro met een eenvoudige riff en clean vocals is het eigenlijk wachten op de wending. De wending die volgt brengt nog geen voldoen, hoewel de vocalen van Ivar Bjørnson welkom zijn. Na bijna zeven minuten gaat het tempo dan eindelijk omhoog en zijn de vocalen weer heerlijk smerig en hoewel ‘Storm Son’ een lang uitgesponnen nummer is klinkt het niet onaantrekkelijk. ‘The River’s Mouth’ opent sterk, een nummer vol wendingen zowel bruut als subtiel waarbij de vocalen van Ivar en Håkon elkaar aanvullen en versterken, een heerlijk nummer.

Bij het nummer ‘Sacred Horse’ wordt de luisteraar bij aanvang op het verkeerde been gezet door het rustige intro. Binnen 20 seconden ontploft het nummer en krijgen we een heerlijk progressief black metal nummer voorgeschoteld. Sterk drumwerk van Cato Bekkevold maken dit nummer met tal van wendingen tot een heerlijke kraker waarbij meerdere luisterbeurten aan te raden zijn omdat je gewoon niet alles hoort bij een enkele luisterbeurt. ‘Axis of the Worlds’ en ‘Feathers of Eolh’ zijn evenals afsluiter ‘Hiindsiight’ heerlijke nummers waarbij, de eerste twee lekker up-tempo en laatst genoemde doom traag, er weer zo veel te horen en te genieten valt dat woorden te kort schiet en luisteren de enige optie is.

Enslaved heeft met ‘E’ een heerlijk progressief black metal / viking metal album gebracht. Muzikaal top met sterke en gevarieerde vocalen. Een plaat die wat luisterbeurten nodig heeft om je echt te pakken.

(87/100, Nuclear Blast)

Tracklist:
1. Storm Son 10:54
2. The River’s Mouth 05:12
3. Sacred Horse 08:12
4. Axis of the Worlds 07:49
5. Feathers of Eolh 08:06
6. Hiindsiight 09:32

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ